Премахват ограничения за видеосподеляне в ЕС

Европейският парламент свали ограниченията за стрийминг услуги

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Комисията по вътрешен пазар на Европейския парламент одобри предложението на българския евродепутат Ева Паунова за премахване на ограниченията за ползване в различните страни от съюза на легални стрийминг услуги, например Нетфликс и Спотифай.

Сега ако потребител е платил да ползва видеострийминг в България, не може да го ползва във Великобритания, например. Целта е това ограничение да отпадне напълно от 2017 година, обясни евродепутатът Ева Паунова. 
 
"От 2017 ще можем да пътуваме навсякъде из Европа с легално закупено съдържание на нашите мобилни и интернет устройства и да се възползваме от услуги като Нетфликс, Спотифай и други, независимо дали пътуваме за бизнес или почивка в държави извън държавата, в която живеем", поясни тя. 

Регламентът създава юридическа фикция, която позволява на доставчиците на онлайн съдържание да предлагат услугите си в останалите страни-членки в ЕС, по същия начин, както в държавата на местожителство на клиента, без да се налага да закупуват допълнителни лицензи. По този начин се запазва и прилагането на принципа териториалност, който е важен за бизнеса и креативната индустрия.

С поправките става възможно и за доставчиците, които предлагат безплатни услуги, да могат да предоставят преносимост, когато успяват ефективно да верифицират местожителството на клиента си. Поправките по текста изчистиха възможни икономически дисбаланси между различните заинтересовани страни - потребители, правоносители, доставчици.

 

Последни новини
Още от Новини