Депутатите забраниха бурките

Ходът последва подобни мерки на други места в Европа

Жена с две деца кара мотоциклет покрай плаж в Малайзия Снимка: Goh Seng Chong/Bloomberg Жена с две деца кара мотоциклет покрай плаж в Малайзия Снимка: Goh Seng Chong/Bloomberg

Българските депутати забраниха лицевите покрития в ислямски стил на публични места. Целта е да се предотврати нарастващата тенденция сред младите мюсюлманки. Опасенията са, че това може да заплаши сигурността и да създаде социални разделения, базирани върху религията, пише Bloomberg.

България цели да подобри сигурността, насред опасения, породени от увеличаващите се заплахи от Ислямска държава след терористичните актове в Париж и Брюксел. Черноморската страна с население от 7 млн души се присъединява към Франция, Белгия, Италия и Нидерландия. В тези европейски страни действа забрана за специфични типове лицеви покрития на публични места.

Глобата е 200 лв за първо провинение и 1 500 лв за всяко последващо, според закона, публикуван на сайта на правителството в петък. Законът, който все пак позволява покриването на лицата по време на религиозни ритуали, беше въведен след като няколко града в балканската страна наложиха забраната на местно ниво.

Дом на повече от половин милион мюсюлмани от турски, български и ромски произход, България е част от т.нар. "балкански маршрут", използван от бежанци от Близкия Изток и Азия, които предизвикаха най-тежката бежанска криза на Стария континент от Втората световна война насам. През август страната се съгласи да екстрадира френски гражданин, свързан с терористичната атака на редакцията на Charlie Hebdo на 7 януари 2015. Освен това държавата осъди двама мъже в отсъствие през юли за нападението на туристистичеки автобус на Сарафово през 2012, което завърши със смъртта на петима израелци и техния български шофьор. 

 

 

Последни новини
Още от Новини