Пазарният сегмент на моловете се съживява

Мол "Марково тепе" в Пловдив ще бъде готов през октомври

Снимка: Scott McIntyre/Bloomberg Снимка: Scott McIntyre/Bloomberg

Мол „Марково тепе” в Пловдив отваря през октомври. Това ще е първото откриване на нов търговски център в България от 2014 г. насам, пише Investor.bg. 

Търговският център в Пловдив се довършва от нов инвеститор. Строителство започна преди няколко години на базата на вече остаряла концепция.

Извършените ремонтни работи преди откриването са мащабни, за да се осигури максимална циркулация на човекопотока, обясни проектантът арх. Илиан Илиев, управител на Планинг, по време на Building Innovation Forum. По думите му на най-горното ниво е добавено и кино, включително и IMAX зала.  

Това ще е и първото откриване на модерен търговски център в България след отварянето на „Мега мол” в столичния кв. „Люлин” през септември 2014 г. и на Sofia Ring Mall на Околовръстното шосе в София през ноември 2014 г.

Като цяло проектирането и реновациите в този пазарен сегмент се съживява през последните години, коментира арх. Милена Нанова от 17,5 студио. Търговските центрове трябва да се адаптират към новите изисквания на клиентите, а и на наемателите си, които искат съвременна среда и по-ниски разходи, коментира тя.

Клиентите вече искат цялостно преживяване и социализация, които налагат промени в търговските обекти, без значение дали става дума за молове, или за супер- и хипермаркети.

Същевременно ако преди 10 години наемателите в търговските центрове са се интересували от площи до 1 000 кв.м, сега ключовите наематели търсят площи от около и над 2 хил. кв.м, допълни арх. Илиан Илиев от Планинг.

Една от емблематичните реконструкции в този сегмент от пазара на имоти в България е на Park Center – бившия City Center Sofia. След неколкократна смяна на собствеността първият български мол не устоя на натиска на конкуренцията в София. Новият инвеститор обаче – инвестиционният фонд Revetas Capital, обнови мола, за да си върне изгубените клиенти.

Реконструкцията продължи около година и половина без търговският център да спира работа, като с новостите инвеститорът успя да привлече редица ключови наематели на мястото на изгубените в периода на криза.

Последни новини
Още от Новини