НЕК няма да обжалва решението за Белене

Решението на арбитражния съд няма да бъде оспорвано

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Българското правителство огласи, че няма да обжалва решението на арбитражния съд да заплати близо 630 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт" АД (АСЕ) за оборудването, произведено за прекратения проект за ядрена електроцентрала, пише novinite.com.

Към днешна дата АСЕ не са повдигали производство за принудително изпълнение в България или на друго място. Ако АСЕ започнат производство за принудително изпълнение, НЕК би могла да се опита да обжалва подобно принудително изпълнение, пише vesti.bg.

Националната електрическа компания (НЕК) се е отказала да обжалва решението на арбитражния съд за АЕЦ „Белене", като Атомстройекспорт печели исковете за изпълнена работа и за заплащане на произведено оборудване и до голяма степен губи по останалите

Междувременно вчера парламентът гласува държавна помощ от 1,27 млрд. лв. за компанията.

Руската Атомстройекспорт предяви общо 7 иска срещу НЕК, възлизащи на обща сума, която надвишава 1.1 милиарда евро. Като цяло исковете могат да бъдат разделени на две категории - такива за изпълнени дейности или поръчано оборудване, и други за пропуснати ползи и работа, изпълнена извън договорния обем. Арбитражният съд е отхвърлил почти половината от исковете на АСЕ.

Това се посочва в обяснителна записка от адвокатите на „Уайт и Кейс” (White & Case) до енергийния министър Теменужка Петкова и Петър Илиев от НЕК. Становището на адвокатската кантора е поискано от премиера Бойко Борисов. 

Българските власти търсеха възможност да обжалват решенията на Международния арбитражен съд в Женева. Съобщение за това на 28 септември разпространи пресслужбата на българското правителство, пише REGNUM.
„Премиерът на България Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да поиска писмено заключение от адвокатска кантора White and Case, в което да има мотиви относно възможността и невъзможността да се обжалва решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между Националната електрическа компания на България и "Атомстройекспорт" във връзка с проекта АЕЦ "Белене", се казва в съобщението. 

Три иска са отхвърлени изцяло – това са Иск 4 за ескалация - 84 милиона евро; Иск 5 за работи извън договорния обем - 168 милиона евро; Иск 7 за разходи за демобилизация и тръжна документация за подизпълнители - 7.5 милиона евро. Аналогично са отхвърлени над 85% от Иск 6 за пропуснати ползи - 263 милиона евро.

Решението отсъжда в полза на АСЕ по няколко иска, а именно искове 1, 2 и по-голяма част от иск 3. Иск 1 е за неплатени фактури - 213 милиона евро; Иск 2 е за изпълнени ключови събития по проекта - 27 милиона евро; Иск 3 е за работи в процес на изпълнение - 365 милиона евро.

Така АСЕ печелят исковете за изпълнена работа и за заплащане на произведено оборудване и до голяма степен губят по останалите.

Обжалването обикновено включва определени разходи и риска от това да се заплатят разходите на другите страни в случай на загуба. Освен това лихвата щеше да продължи да тече и по време на производството по обжалването. Основанията за обжалване на арбитражно решение съгласно швейцарското право са много ограничени. Също така на практика швейцарските съдилища рядко признават обжалвания, посочват от адвокатската кантора.

Въз основа на това мнение НЕК е решила да не обжалва решението.

Последни новини
Още от Новини