Българка разтърсва надпреварата за лидер на ООН

Номинацията на Кристалина Георгиева може да промени дипломатическите изчисления на Запада и Русия за това кой ще замести Бан Ки-муун като генерален секретар през януари

Кристалина Георгиева по време на работата ѝ в Световната банка Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Кристалина Георгиева по време на работата ѝ в Световната банка Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Надпреварата за това кой ще бъде следващият лидер на Организацията на Обединените Нации (ООН) стана по-сложна в сряда. Тогава български дипломат с отдавнашни аспирации към позицията официално влезе в надпреварата.

Кандидатурата на българския дипломат Кристалина Георгиева, която е вицепрезидент на ЕК и преди това е работила в Световната банка, може да промени дипломатическите сметки между Запада и Русия за това кой ще замести Бан Ки-муун като генерален секретар през януари, пише Bloomberg. Досегашната кандидатура на България, Ирина Бокова, се представя зле в няколко последователни допитвания сред членовете на ООН.

Г-н Бан, южнокорейски държавник, ще завърши второто си поредно петгодишно управление начело на ООН на края на годината. Изборът на негов наследник в крайна сметка ще бъде в ръцете на петте постоянни члена в Съвета за сигурност на ООН, които имат правото на вето, най – вече на САЩ и Русия. Двете страни имат остри различия, най-вече по линия на войната в Сирия.

Дванадесет кандидати влязоха в надпреварата и засега води бившият премиер на Португалия и някогашен директор на бежанската агенция на ООН Антонио Гутерес. Дипломатите казаха, че г-жа Георгиев ще бъде сериозен противник за него.

Русия настоява следващият генерален секретар да бъде от Източна Европа. Въпреки че г-жа Георгиева покрива това изискване, тя бива възприемана като по-близка до Запада.

Западният блок на постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН трябва да избира измежду г-жа Георгиева и сегашния водач – г-н Гутерес.

Кристалина Георгиева е в силна позиция заради призивите генералният секретар да бъде жена. В продължение на 70 години позицията се заемаше от мъже. Очаква се тя да се появи на публично изслушване в Генералната асамблея в идните дни.

Последни новини
Още от Новини