България все още е най-непрозрачният пазар на имоти в ЕС

Въпреки това българският пазар става все по-привлекателен за инвеститори

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Темата за прозрачността на българския пазар на имоти става все по-значима. Това коментира изпълнителен директор на консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield Михаела Лашова, предаде Investor.bg.

Прозрачността на пазара на имоти ще е основна тема на предстоящата RICS конференция „Оценки и инвестиции в недвижими имоти“, която ще се проведе в България.

Все по-голям обем от капитали се насочват към региона от развитите пазари в Западна и Централна Европа. България и целият регион на Югоизточна Европа стават все по-привлекателни за инвеститорите поради нивата на доходност, които предлагат и които не могат да бъдат реализирани на по-зрелите пазари.

Макар че България се придвижи до 50-то място в класацията на консултантската компания JLL за прозрачност на пазарите на имоти, страната ни все още е най-непрозрачният пазар на имоти в ЕС.

Десетте най-прозрачни пазари на имоти в световен мащаб привличат 75% от глобалния обем на инвестиции в бизнес имоти.

Един от основните проблеми на българския пазар е липсата на единен стандарт при оценката на недвижими имоти, смята Лашова. Според нея това води до различни интерпретации, които могат дори да доведат до изкривявания на резултатите от оценяването.

„Пазарните оценки, които не са в съответствие с международните оценителски стандарти (IVS) нерядко не изпълняват основните си функции – да дават точна и надеждна информация за качествата на оценявания актив и неговата стойност”, казва тя.

От друга страна, обективната оценка, направена по международните стандарти, дава надеждна и точна информация за това как се представя дадена инвестиция във времето и какъв е резултатът от взетите решения в дългосрочен план, отбелязва още тя.

„Тази година темата за прозрачността стана още по-значима и покрай стрес-тестовете на банковата система, тъй като в голямата си част обезпеченията по отпуснатите кредити са недвижими имоти”, допълва Лашова.  

Последни новини
Още от Новини