Азербайджан - един от основните източници на природен газ за хъб Балкан

Разглежда се възможността за доставка на газ от новите азербайджански находища след 2023

Баку, столицата на Азербайджан. Снимка: Oleg Nikishin/Bloomberg News Баку, столицата на Азербайджан. Снимка: Oleg Nikishin/Bloomberg News

България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за хъб "Балкан". Това заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на четвъртото заседание на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, се казва в съобщение на министерството.  

Заместник-министърът на енергетиката на Азербайджан Гулмамад Джавадов е отбелязал по повода, че Азербайджан вече е изразил готовност да участва в създаването на газовия хъб "Балкан" и дори в дейностите по поддръжката и организацията на търговските аспекти, пише азербайджанския информационен портал abc.az

Българското министерство на енергетиката съобщава, че в рамките на заседанието е подписан протокол за разгледане на възможните варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни при реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“.

В работната сесия на комисията са участвали и министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на транспорта на Азербайджан Зия Мамедов.

Заместник-министър Станков припомни, че този месец бе представен пред потенциални инвеститори проектът за изграждане на газов хъб „Балкан“. В  конференцията във Варна се включиха с участие и представители на държавната азербайджанска компания SOCAR. Станков подчерта, че концепцията за газоразпределителния център е разработена от българското правителство, съвместно с Европейската комисия. По неговите думи в енергийния сектор България и Азербайджан имат формирано стратегическо партньорство. Станков припомни подписаните меморандуми за сътрудничество между SOCAR и БЕХ, и Булгартрансгаз, и Булгаргаз.

Подписаният документ в рамките на междуправителственото заседание предвижда още активизиране на сътрудничеството по проекта за изграждане на „Южен газов коридор“, в това число и разглеждане на възможните варианти за доставки на азербайджански природен газ. Двете страни изразиха категоричната си подкрепа за реализация на газовите доставките в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището Шах Дениз 2 от 2020 г.

Предвижда се разглеждане на възможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите Гърция-България и Турция-България. 

Документът предвижда проучване на възможностите за обмен на електроенергия между България и Азербайджан, след създаването на електроенергийния коридор по направлението Азербайджан – Грузия – Турция – Европа, както и обмяна на опит в процеса на въвеждане на пълна либерализация на електроенергийната система у нас.

Последни новини
Още от Новини