Световната банка повиши прогнозата за ръст на Западните Балкани

Ръст от 3,2% през 2017 и 3,6 за 2018

Знамената на света на годишна среща на МВФ и Световната банка. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Знамената на света на годишна среща на МВФ и Световната банка. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Икономическият ръст в региона на Западните Балкани ще бъде в размер на 3,2% през 2017, а за 2018 - 3,6 на сто, сочат прогнозите на Световната банка.

Това ще се случи за сметка на вътрешното потребление, увеличаващите се инвестиции и повишения износ, заявява Световната банка в доклад, публикуван във вторник. 

Предишната прогноза на банката бе за ръст през 2017 в размер на 3%, като в обхвата на проучването са включени Сърбия, Албания, Косово, Босна, Македония и Черна гора - всички кандидати за членство в Европейския съюз.

Световната банка повишава леко и прогнозата си за 2016 до 2,7% от 2,6%, но все пак запазва нотка на предпазливост.

"Бавното разширяване на ЕС, несигурността относно последиците от Brexit, продължаващата слабост в Гърция, политическото напрежение в Турция и бежанската криза ще продължават да тежат върху перспективите за растеж", се казва в доклада.

Великобритания гласува през юни да напусне ЕС, но се очаква процесът да отнеме години. Силно задлъжнялата Гърция остава зависима от международни заеми, за да запази икономиката си в състояние на платежоспособност. Инвеститорите остават загрижени и за перспективите на Турция след неуспешния военен преврат там през юли.

Въпреки тези опасения, Световната банка повишава прогнозата си за растеж за 2016 за Сърбия, най-голямата икономика в страните от Западните Балкани, на 2,5 процентни пункта от 1,8%.

Банката намалява прогнозата си за Македония на 2% от 3,7%, като отчита вътрешната политическа криза, която затруднява инвестициите. Анализаторите посочват, че политическата несигурност може да продължи да тежи върху перспективите за растеж на Македония и Косово.  

Икономическият растеж в краткосрочен план трябва да помогне за намаляване на регионалната безработица, която по данни на Световната банка се очаква да бъде на нива от 20,3% за 2016. 

При младежката безработица картината е по-мрачна - в Босна се увеличава до 54,3 на сто, а в Черна гора е почти 39%. В целия регион се отчитат повишения на нивата на безработицата сред младите жени и етническата малцинства, отчитат експертите на банката.

Световната банка и други международни организации призовават за структурни реформи, включително намаляване на публичния сектор, пенсионни реформи и приватизации, за да се справят с рязкото покачване на бюджетните дефицити и високата безработица. 

За да се постигне траен растеж в района на Западните Балкани трябва да се подобри бизнес климата и обществените услуги, да се осигури устойчиво използване на енергийните и природни ресурси и премахване на бариерите пред увеличаването на заетостта, заключават експертите в доклада на Световната банка.  

Последни новини
Още от Новини