Полет MH17 на Malaysia Air бил свален с ракета на сепаратистите в Украйна

При катастрофата на 17 юли 2014 на полет MH17 на Malaysia airlines загинаха 298 души

Близки на загиналите в полет MH17 на Malaysia Airlines палят свети в памет на жертвите. Куала Лумпур, 19 юли 2014. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Близки на загиналите в полет MH17 на Malaysia Airlines палят свети в памет на жертвите. Куала Лумпур, 19 юли 2014. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Докладът на оглавяваната от Холандия международната комисия, разследваща причината за катастрофата от 17 юли 2014 на полет MH17 на Malaysia Airlines с Boeing 777 обяви заключението си на 28 септември 2016.  

На пресконференция в Холандия екипът обяви, че има солидно доказателство, че самолетът е бил свален от ракета Бук, внесена от Русия в Източна Украйна, съобщи АП.

Вилберт Паулсен, ръководител на Криминалния отдел на полицията в Холандия каза, че прихванатите комуникации показват, че проруските сепаратисти са поискали разполагането на ракетната установка земя-въздух и са съобщили да пристигането й в контролираните от сепаратистите зони в Източна Украйна.

От тези и други доказателства, събрани от Международния екип разследващи /JIT/, каза Паулсен пред пресата, че „може да се заключи, че MH17 е бил свален от ракета 9М38, изстреляна от Бук, пренесен от територията на Руската федерация и че след изстрелването е била върната в Руската федерация”.

Самолетът изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур, когато падна в района на Донецк, Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда, 196 от тях бяха холандци.

Международната група, разследваща катастрофата ще продължи да работи до началото на 2018, обяви генералният прокурор на Холандия.

 

На 28 септември бяха представени временните резултати от разследването, включващи разкрития по отношение на оръжието и мястото на изстрелване.

„Разследването на отговорните за изстрелването ще отнеме повече време”, съобщава JIT.

Преди последните съобщения от Холандия Русия твърдеше, че разследващите не разполагат с всички радарни данни за катастрофата и настояваше, че е дала цялата информация, с която разполага.

JIT обаче твърди, че е получила „достатъчно” радарни данни, както и свидетелски показания и данни от разследването.

„Това показва, че в момента на катастрофата никакви други самолети не са били в района, които евентуално да са свалили полет MH17”

Публикацията на JIT е тук >>

Извършителите

„След като установихме какво е станало, разследването се насочва към извършителите.. Досега JIT установи около 100 души, които може би са свързани със свалянето на MH17 или транспортирането на БУК.

JIT ги разследва чрез различни източници като подслушване на телефонни разговори и свидетелски показания.

Разследва се и командната верига. Кой е дал заповед да се внесе БУК в Украйна и кой е наредил да бъде свален MH17. Дали екипът сам е решил или е получил заповед от началниците си?

JIT продължава да търси допълнителна информация и доказателства, включително от вътрешни хора. Украинският закон предвижда по-ниски присъди и в някои случаи – амнистия за криминална отговорност за тези, които сътрудничат на разследването”, пише в съобщението на сайта на Прокуратурата на Холандия.

Последни новини
Още от Новини