Тръмп отново отправи критика към политиката на Фед

Критиката на кандидата на републиканците за политиката на ниски лихви в САЩ остана необорена

Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Хилъри Клинтън по време на първия ТВ дебат. Ню Йорк, 26 септември 2016. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Хилъри Клинтън по време на първия ТВ дебат. Ню Йорк, 26 септември 2016. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Кандидатът за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп обърна внимание на политиката на Федералния резерв пред милиони зрители по време на първия телевизионен дебат между него и кандидата на демократите Хилари Клинтън. Той обвини централната банка на САЩ в политически игри, които могат да доведат до дългосрочни последици, пише Bloomberg.

Публичният гняв, който беше породен от спасяването на някои големи банки на Wall Street, предизвика широк негативен отзвук спрямо Фед по време на финансовата криза през 2008. Тръмп обаче доведе този дебат до следващо ниво, критикувайки институцията по време на най-гледаното политическо събитие в историята на САЩ.

„Фед е по-политически настроен, отколкото Клинтън“, коментира Тръмп по време на телевизионния дебат с Хилари Клинтън, повтаряйки твърдението, че централната банка поддържа лихвените проценти ниски в подкрепа на доброто представяне на президента Барак Обама.“

Докато Фед и тогавашният гуверньор Бен Бернанке бяха атакувани по време на първичната кампания на републиканците през 2012, тази позиция остана настрани от дебатите между президента Барак Обама и Мит Ромни, по време на които темата за централната банка остана затворена.

При управлението на Бернанке, а след това и на Йелън, от края на 2008 до декемрви 2015 Фед поддържа лихвените проценти близки до нула процента в опит да насърчи създаването на нови работни места след голямата рецесия. Централната банка повиши лихвените проценти в края на миналата година, но отлага решението си за следващото им покачване на фона на рисковете отвъд Океана и получаването на повече доказателства за стабилността на икономиката.

Графика: Bloomberg 

Докато Клинтън вчера не зае позиция относно критиката на Тръмп спрямо Фед, по-рано тя отговори на предишните му изявления, като посочи, че не трябва да се коментират действията на Фед, когато сте участник в президентската надпревара или сте президент.

Според проведено проучване на Gallup през 2016 едва 38% от американците отговарят, че гласуват доверие на Йелън. Резултатите показват по-ниски нива на доверие спрямо предходните гуверньори на централната банка – Бен Бернанке и Алън Грийнспан, който спечели 65% от общественото доверие през последните пет години от управлението си.

Денят, в който Обама напусне поста си и се посвети на играта на голф до края на живота си, а централната банка повиши лихвените проценти, ще станете свидетели на много негативни последици“, каза Тръмп в понеделник.

Вижте снимки от ТВ дебат.

Последни новини
Още от Новини