Загубите от кражба на ток надхвърлят 740 хил. лева

ЧЕЗ отчита 4230 кражби на електроенергия през първите осем месеца на 2016

Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

ЧЕЗ отчита 142 прекъсвания на електрозахранването вследствие на посегателства над електроразпределителната мрежа през първите осем месеца на 2016, съобщиха от пресцентъра на дружеството. През този период близо 266 000 клиенти на компанията са били без ток в продължение на общо 305 часа.

Компанията е регистрирала освен това 4230 кражби на електроенергия за първите осем месеца на 2016, а щетите от кражби на съоръжения за същия период възлизат на 745 000 лева. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният омбудсман на ЧЕЗ България Радослав Димитров коментира, че кражбите на електроенергия на територията на Западна Европа, обслужвана от дружествата на ЧЕЗ, през 2015 достигат над 6 млн. лв. 

"Крадците на електроенергия се "санкционират" по привилегирована цена. Съществуващата нормативна уредба не само че няма възпиращ ефект за тези, които са решили да крадат, а и действа демотивиращо върху коректните клиенти. Необходима е генерална промяна на системата за начисляване на електроенергия при кражба - формирането на цена и сроковете за дотаксуване", смята Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ Разпределение България, цитирано от Bulgaria ON AIR

"Средно по 1150 домакинства на ден са били без ток и са търпели неудобства в резултат на кражби от елементи на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ от началото на годината, като това са данни само за една трета от територията на България“, посочва Ясен Тодоров, директор "Управление на мрежата" в ЧЕЗ Разпределение България.

Санкциите е необходимо да бъдат основавани на принципа на справедливост и равнопоставеност, както и да бъдат защитавани коректните клиенти. Посегателствата върху енергийната инфраструктура са посегателства не само върху дружествата, но и върху националната сигурност, посочват от ЧЕЗ, отбелязвайки също така, че санкциите за нерегламентирано консумиране на електроенергия нямат възпиращ ефект върху нарушителите.  

Последни новини
Още от Новини