София е в топ 10 на градовете в Европа с най-бърз ръст на посетителите

За последните 7 години той е скочил с близо 7%

България. снимка: Velko Angelov/Bloomberg News България. снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

София влиза в топ 10 на най-бързо растящите градове в Европа по брой международни посетители с пренощуване. Българската столица бележи ръст по този показател от 6,9% за периода 2009-2016, показва годишната класация Mastercard Global Destinations Cities Index.

На първо място по най-бърз ръст на броя посетители се нарежда германският град Хамбург с 8,7%, следван от Берлин – 8%, и Истанубл – 7,8%. В класацията попадат още унгарската столица Будапеща и румънската – Букурещ.

Първото място в световен мащаб заема Банкок, който се очаква да посрещне 21,47 млн. международни посетители с пренощуване през 2016. Прогнозният брой международни туристи към Лондон е 19,88 млн, а към Париж – 18,03 млн.

Най-голямата изненада в тазгодишното издание на класацията е скокът на Дубай до първата позиция, на база на средствата, похарчени от международни посетители – $31,3 млрд., което значително надхвърля класирания на второ място Лондон ($19,8 млрд.), подчертават организаторите на изследването.

За първи път Global Destinations Cities Index изследва дали посетителите пътуват по работа или за удоволствие, както и хвърля светлина върху това как международните посетители харчат парите си, включително за храна, настаняване и пазаруване. Индексът за 2016 г. показва, че сред първите 20 града, в международен план повече хора пътуват за удоволствие, с изключение на Шанхай. Посетителите на градовете в топ 20 харчат повече за пазаруване и по-малко за храна, с изключение на Европа, където ястията заемат по-голям дял от разходите в Амстердам, Барселона, Истанбул, Милано, Париж, Прага и Виена.

 

Какво показват регионалните тенденции?

Индексът дава подробна информация за градовете топ дестинации във всеки регион, в това число:

  • Азиатскотихоокеанския – Регионът доминира както в световните топ 10 (пет града), така и в топ 10 на най-бързо развиващите се градове като дестинация (седем града).

 

  • Европа – Лондон, класиран на второ място в световен мащаб и на първо място в региона, е основният източник на посетители и средства, похарчени от тях, за всички останали градове, допълващи най-добрите европейски дестинации: Париж, Истанбул, Барселона и Амстердам.

 

  • Латинска Америка – Лима е едновременно топ дестинацията и най-бързо разрастващият се град в региона, с 4,03 млн. посетители (класирана на 32-ро място в света) и ръст от 9.9% (на 15-то място в света). Класацията обаче е много различна от гледна точка на разходите на посетителите с пренощуване; Пунта Кана води в региона с $2,95 млрд., следвана от Мексико Сити ($2,27 млрд.).

 

  • Близкият изток и Африка – Дубай е на върха на класацията за топ дестинации в региона (на четвърто място в световен мащаб), а Абу Даби е най-бързо развиващият се град в областта с ръст от 19,81%. Това поставя Обединените арабски емирства като най-посещаваната и същевременно най-бързо разрастващата се страна в региона за втора поредна година.

 

  • Северна Америка – Ню Йорк, на пето място в света, е градът топ дестинация в региона. Той значително превъзхожда останалите градове по похарчени средства на посетители с нощувка – $18,25 млрд. Близо 90 на сто от международните посетители на Ню Йорк са от градове извън Северна Америка, начело с Лондон, Париж, Сао Пауло, Торонто и Пекин.

Последни новини
Още от Новини