Ще засегнат ли цената на тока плащанията по Белене

Отпускането на държавна помощ трябва да стане възможно най-бързо, твърди Делян Добрев

Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Идеите за рестартиране на проекта „Белене“ с държавно участие е абсурдна, защото в нито един момент от живота му държавата не може да си позволи да намери отнякъде 20 млрд. лв., които да инвестира в подобен проект. Това заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев пред БНР.

„Ако този проект е толкова печеливш, колкото твърдят от БСП и от АБВ, то в една процедура по приватизация би трябвало да има опашка от кандидати. Ако една такава процедура се провали, единственото, което има икономически смисъл и ще можем да направим, е или да продадем оборудването на трета страна, или да водим диалог с руската страна тя да изкупи обратно оборудването“, подчерта той.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика обяви, че цената на тока няма да се промени заради връщането на заема по проекта „Белене“. По думите му причината е, че тези средства не влизат в регулаторния модел, а с цялостната либерализация на електроенергийния пазар ще отпадне и функцията на НЕК на обществен доставчик.

Според него отпускането на държавна помощ трябва да стане възможно най-бързо, за да не се трупат големи лихви. Добрев предположи, че няма да има проблем с одобрението на държавната помощ като цяло и направи аналогия с БДЖ през 2010.  

Последни новини
Още от Новини