Маркет-мейкърите на ETF-a върху SOFIX стават трима

ПФБК и Елана се присъединяват към БенчМарк Финанс да поддържат оферти за купуване и продаване за Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

Изглед от Виенската фондова борса Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Изглед от Виенската фондова борса Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Съветът на директорите на БФБ-София регистрира Първа финансова брокерска къща ООД и Елана Трейдинг АД като маркет-мейкъри по позицията Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, съобщиха от пазарния оператор. 

Те ще са маркет-мейкъри от 27 септември, което е и първият ден за борсова търговия с първия в България борсово търгуван фонд, следящ индекса SOFIX, пише Investor.bg.

Така маркет-мейкърите по позицията стават трима, като първият беше БенчМарк Финанс АД.

Маркет-мейкърските условия и за трите посредници ще бъдат еднакви, а именно всеки ще трябва да поддържа оферти "купува" и "продава" при максимален спред от 5%. Спредът е отношението между цената  "купува" и "продава".

Минималната стойност на котировките, въвеждани от БенчМарк Финанс, ПФБК и Елана Трейдинг, трябва да е по 2500 лв. към момента на въвеждането.

На практика спред от 5% означава, например, въвеждане на оферта "продава" за поне 2500 лв. на цена от 1 лв. за дял и въвеждане на цена "купува" за най-малко 2500 лв. на цена от 0,95 лв. за дял.

Пазарната партида за търговия е един дял, тоест минималното количество, което може да се закупи, е 1 дял от БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, чиято начална референтна цена е 1 лв.

Всеки желаещ да купи от инструмента може да въведе по-добра цена "купува" от тази на маркетмейкъра. Съответно желаещ да "продаде" може да въведе по-добра оферта "продава" (тоест на по-ниска цена) от тази на маркет-мейкърите.

Фондът ще инвестира във всички компании от SOFIX в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса, без да нарушава законовите лимити. Сред основните ограничения са, че максимум в една позиция могат да бъдат 10% от средствата на фонда, а 5% - в кеш.

Освен в компании от SOFIX, фондът може да инвестира в депозити и държавни ценни книжа.

Първичният пазар ще бъде отворен само за институционални инвеститори и други инвеститори (включително маркет-мейкъри), които ще са квалифицирани за това според проспекта на фонда, пише още в съобщението.

Борсово търгуваният фонд (Exchange Traded Fund, или ETF) върху водещия индекс на Българска фондова борса (БФБ) SOFIX е вторият подобен продукт, който се създава в страна членка на Европейския съюз от Източна Европа след Полша. Това коментира управляващият партньор в Експат Капитал Никола Янков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Янков поясни, че институционалните инвеститори ще могат да закупят дялове от фонда на първичния пазар и да ги продават на вторичния пазар. Дребните инвеститори ще могат да закупуват дялове чрез брокер, а маркет-мейкърът ще трябва да осигури арбитраж между първичен и вторичен пазар, като ще печели и от спреда. Янков изрази надежда спредът да е в тесни граници, което да е още едно от предимствата на фонда. Сред другите са ликвидност, диверсификация, достъпност за дребния инвеститор, бързо влизане и излизане, което е и по-евтино.

„Интересът към фонда е в пъти по-висок спрямо минималните 100 хил. лв., които трябва да се наберат като първоначален капитал в рамките на 30 дни“, коментира Янков и добави, че ETF-ът е отворен, като договорните фондове, например, и няма формален лимит за растеж.

„Дълбочината на пазара ще определи времевата рамка, в която ще бъдат инвестирани средствата, за да няма отклонения в цените на акциите на компаниите“, каза той.

Янков разкри, че се водят преговори и с други посредници, които да бъдат маркет-мейкъри. „Има потенциал за по-голяма ликвидност от всички позиции в SOFIX, взети заедно“, смята изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

 

Последни новини
Още от Новини