Краят на чакането за петролния пазар наближава

Започна Международният енергиен форум в Алжир

Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News

Събитието, очакванията около което до голяма степен движеха петролния пазар през последния месец, най-после дойде – започна Международният енергиен форум, който ще завърши с неформална среща между страните членки на ОПЕК и Русия в Алжир. Спекулациите около евентуалния изход на срещата, която ще приключи в сряда, 28 септември, движеха цената на черното злато и в двете посоки от началото на септември:

Източник: Bloomberg Terminal

Последните дни също бяха изпълнени с новини на този фронт, като в петък, 23 септември, петролът отстъпи с 4% - най-големият спад, който регистрира в рамките на 1 ден от 2 месеца насам, след появилите се информации, че споразумение за замразяване на производството няма да има.

Вчера, на 25 септември обаче, друго мнение даде отражение върху пазара. Енергийният министър на Алжир Нурадин Бутарфа каза, че Саудитска Арабия е предложила да понижи производството си до нивата от януари т.г.

На този фон от началото на деня днес, 26 септември, към 10:10 ч. двата основни сорта петрол поскъпват с по около 0,5%.

Действия от страна на Саудитска Арабия в тази насока биха довели до понижаване на производството с 490 хил. барела дневно. През август производството на кралството достигна 10,69 млн. барела дневно, докато през януари изпомпвания петрол беше на ниво от 10,2 млн. барела дневно.

В същото време енергийният министър на Русия Александър Новак каза, че страната не е получавала предложения от други производители за евентуално орязване на производството и че липсата на споразумение в Алжир не би била от голямо значение за Русия.

Паричните мениджъри от своя страна са увеличили късите позиции в петрол с 50 558 фючърсни договори и опции през седмицата, приключила на 20 септември, което е показателно за техния негативизъм по отношение на постигането на споразумение за замразяване на добивите.

 

Последни новини
Още от Новини