Добри новини за винопроизводителите

Очаква се износът за тази година да надмине миналогодишните нива

Бъчви за вино. Снимка: Guillermo Arias/Bloomberg Бъчви за вино. Снимка: Guillermo Arias/Bloomberg

Прогнозите са през тази година да бъдат изнесени около 60 млн. литра вино, а общото количество, произведено от тазгодишната реколта грозде, ще бъде приблизително 160 млн. литра. Руският пазар традиционно остава най-големият за износ, но се наблюдава ръст при износа за Китай. Това коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предава "Фокус".

Третият най-значим пазар за България остава Великобритания. "Анализите сочат, че България може да произвежда добро грозде, може да прави добро вино и да го изнася на добри пазари", обяви министърът.

По думите й 2016 ще бъде успешна за всички отрасли в земеделието. "Очаква се количеството изнесено вино също да надмине миналогодишните количества. Секторът ще се включи с по-високи показатели по отношение на производство, търговия и износ, както и в много други отрасли на земеделието тази година", обяви Танева.

По думите й се наблюдава увеличение при броя на винопроизводителите и при гроздовите насаждения. "Операторите са с 263 повече от миналата година, а 19 нови изби се изграждат към момента. За тази година се очакват нови 680 хектара насаждения", допълни министърът. 

 

 

Последни новини
Още от Новини