Бизнес доверието в Германия на 2-годишен връх

Индексът на бизнес климата в най-голямата европейска икономика расте до 109,5 пункта

Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Бизнес доверието в най-голямата европейска икономика – Германия – достигна най-високото си ниво от 2014 насам през септември. Данните на базирания в Мюнхен институт Ifo са признак, че притесненията на корпоративния сектор около икономическите перспективи и последствията от Brexit избледняват, пише Bloomberg.

Индексът на бизнес климата расте до 109,5 пункта, което е най-високата му стойност от май 2014 насам. Прогнозите на икономистите насочваха към стойност в размер на 106,3 пункта.

Измерителите за настоящите условия нараснаха до 114,7 пункта, а за очакванията – до 104,5 пункта.

Изнесените от института Ifo данни са малко изненадващи на фона на това, че през миналата седмица Германската централна банка понижи прогнозите си за ръста на германската икономика, казвайки, че през третото тримесечие растежът ще се забави. Освен това композитният индекс на мениджърите по покупките (PMI), който беше публикуван в петък, 23 септември, се понижи до 16-месечно дъно, като услугите почти стагнираха.

„Индикаторите за доверието в Германия в момента изпращат смесени и понякога дори противоположни сигнали“, каза главният икономист в ING-DiBa във Франкфурт, Карстен Бржески.

В същото време акциите на най-големия кредитор в Германия – Deutsche Bank – поевтиняха до рекордно ниска стойност заради притесненията, че трупащите се правни разходи могат да принудят банката да набере още капитал. В началото на търговската сесия днес, 26 септември, акциите на Deutsche Bank губеха 6,3% до 10,70 евро за лот.

Последни новини
Още от Новини