България цели да докара кипърски газ до планирания газов хъб

Балканската страна ще стартира следващата година проучване за възможността за строителство на хъба, струващ €1,5 млрд., който ще се намира във Варна

Работник се разхожда насред платформата на газовото хранилище на УкрТрансГас в Стрий, Лвивска област, Украйна Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Работник се разхожда насред платформата на газовото хранилище на УкрТрансГас в Стрий, Лвивска област, Украйна Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

България ще се надява да привлече природен газ от Кипър, ако планираният газов хъб, целящ транспортирането на газ от Русия и Каспийско море до Южна и Централна Европа, се осъществи. Това съобщи правителството в понеделник, цитирано от Reuters. 

Балканската страна ще стартира следващата година проучване за възможността за строителство на хъба, струващ €1,5 млрд., който по план ще се намира във Варна. Той ще използва газови връзки, които страната в момента строи със съседните Гърция, Сърбия, Румъния и Турция. Надеждите са, че евентуално там ще може да минава и газопровод от Русия. 

Кипърските газови доставки могат да стигат до България през Гърция чрез тръбата, която черноморската страна строи с Елинската република. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова след среща с кипърския си колега Йоргос Лакотрипис в Никозия, както и че София е готова да подсили капацитета, ако се наложи. 

Природния газ от Кипър е един от вариантите за захранване на газовия хъб, заяви министър Петкова. 

София все още не е привлякла Русия към идеята за хъба, която има подкрепата на ЕК. Европейската банка за възстановяване и развитие също заяви готовност да подкрепи проекта. 

Кипър обмисля България като страна по пътя за доставяне на средиземноморски газ до Европа, каза енергийния министър Лакотрипис. На острова американската Noble откри 400 млрд куб. метра газ в проучване в края на 2011. 

"Ние възнамеряваме да доставим природен газ до България през газовия интерконектор с Гърция или терминала за втечнен газ до Александруполис", каза Лакотрипис. Той заяви готовност да анализира в детайли плановете на българското правителство да построи газовия хъб. 

България възнамерява да завърши газовата връзка с Гърция до края на 2018. София също така смята да се включи в построяването на терминала за втечнен газ в Александруполис, който ще бъде свързан с тръбопровода.

Последни новини
Още от Новини