Противоречив референдум в Република Сръбска

Днес, 25.09, жителите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина излизат да гласуват за това дали денят на създаването на автономната област да стане нейн официален празник

Общ изглед от Босненската централна банка Hidajet Delic/Bloomberg News Общ изглед от Босненската централна банка Hidajet Delic/Bloomberg News

Полицията в Република Сръбска във Федерация Босна и Херцеговина е в състояние на повишена готовност. Мерките за сигурност в столицата Баня Лука са на най-високо равнище, защото днес там се гласува на референдум дали празникът на републиката да остане на 9 януари - датата, на която през 1992 г. босненските сърби обявиха "република на сръбския народ", предаде БНР.

Референдумът бе забранен от Конституционния съд на Босна и Херцеговина, който оцени, че датата на празника, която съвпада и с църковния празник Свети Стефан, е дискриминационна за гражданите на Република Сръбска, които не са сърби или православни. 

Въпреки забраната, лидерите на босненските сърби призоваха гражданите да излязат да гласуват. На референдума се гледа като на генерална репетиция на друг вот през 2018, който ще определи дали Република Сръбска да не се отдели от Босна и Херцеговина.

Въпросът за вота разпали напрежение в региона и породи опасения от нови конфликти, повече от 20 години след края на войните в Западните Балкани.

Последни новини
Още от Новини