Предстои стартирането на система за публични велосипеди в София

Концесионерът трябва да построи 33 станции с общо 400 велосипеда

Велосипедисти в центъра на София, до Народния театър. 24 септември 2016. Снимка: BloombergTVBulgaria Велосипедисти в центъра на София, до Народния театър. 24 септември 2016. Снимка: BloombergTVBulgaria

В момента тече процедурата за избиране на концесионер за построяването на инфраструктурата и управлението на публичните велосипеди в София, пише Novinite.com. Комисията, натоварена с тази задача, обяви документите на четиримата кандидати:

Първият е Metropolis Group AD с оферта за 9 години по €63 920,87 концесионна такса на година. Вторият е SOBike DZZD с годишно концесионно плащане €80 хил за 10 години. 

Velo Archer Sofia DZZD влиза с оферта за €111,111 годишно за 10-годишен период. Същевременно Citizen Association Sofia Bike предлага €700 хил. за осем години. 

Концесионерът трябва да изгради 33 станции с по 12-14 велосипеда всяка или около 400 общо. Първоначално услугата трябва да тръгне в центъра, но с течение на времето ще се разпространява и към крайните квартали, каза Софийска община. 

Фирмата - победител трябва да инвестира най-малко 1,6 млн. лв за най-малко 8 години. В замяна получава 150 места за реклама в града. Концесионерът трябва да плати такса от най-малко 93 хил. лв годишно. 

Цената за наемане на велосипед не трябва да бъде по-висока от 1 лв за първия час. Тя може да се повишава с по още 1 лв за всеки следващ час.

Последни новини
Още от Новини