Ще видим ли още понижения на лихвите от Английската централна банка

Докъде ще стигне проблемът с несигурността

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка призна проблем с несигурността, който може да окаже влияние върху нейната политика, пише в свой анализ Джил Уорд от Bloomberg.

В интервю за телевизията тази седмица членът на Комитета по парична политика Кристин Форбс посочи, че централната банка може пресмята внимателно непрогнозируемите ефекти от решението на Великобритания да напусне ЕС. Колко големи са тези погрешни сметки и какви ще се окажат данните преди Английската централна банка да обнови прогнозата си през ноември може би е ключът към загадката за новите очаквания за растежа и шансовете за ново понижение на лихвения процент.

Източник: Bloomberg 

Един от проблемите е липсата на информация. Гуверньорът Марк Карни и Комитетът по парична политика вече срещнаха критики от страна на про-Brexit настроените законодатели за това, че са направили твърде много и твърде бързо с намаляването на основния лихвен процент до 0,25% през август и отпускането на по-широк пакет от стимули.

Действието съвпадна с най-голямата ревизия в посока надолу на прогнозата на институцията, което беше направено с много малко твърди данни. Макар първоначалните данни да дават знаци на издръжливост, властите няма да могат да отчетат официално как се е представила икономиката през третото тримесечие поне до края на октомври.

Както казва икономистът от Bloomberg Intelligence Дан Хенсън, голяма част е оставена на преценката.

„Когато се изправиш пред ситуация, която не се е срещала никъде по света, е много трудно. Не мога да очаквам те да се справят с това веднага, но след като формата на този шок става все по-ясна, като това става единствено чрез данни, те без съмнение ще променят начина, по който гледат на нещата”, смята Хенсън.

Така че коментарите на Форбс не изключват непременно още разхлабване тази година.

Мнозинството от 9 членове на Комитета по парична политика показаха желание да подкрепят още едно намаляване на лихвите освен ако очакванията им не се променят значително. Докато икономистите, анкетирани от Bloomberg, виждат по-малка вероятност за рецесия, мнозинството очаква още едно понижение през 2016.

По-рано този месец Английската централна банка обяви, че растежът през третото тримесечие вероятно ще е по-силен, отколкото са били първоначалните очаквания. Все пак голямо значение имат и прогнозите за следващата година, когато властите очакват експанзия от едва 0,8%, което ще бъде най-лошото представяне от 2009 насам.

Източник: Bloomberg Terminal

„За да предприемат понижение през ноември, те ще трябва да ревизират прогнозата до около 1,2% или повече. Не съм сигурен дали ще се чувстват прави да го направят след едно тримесечие на добри данни”, коментира Калъм Пикъринг, икономист в Berenberg, 

Последни новини
Още от Новини