България трябва да даде приоритет на интерконекторите с Румъния и Гърция

Това заяви говорителят на ЕК за енергийните проекти и регионалната политика Якуб Адамович

Рафинерия на "Газпром". Снимка: Dmitry Beliakov Рафинерия на "Газпром". Снимка: Dmitry Beliakov

От ЕК смятат, че трябва да се дава приоритет на вече планираните проекти, в това число интерконекторите между България и Гърция, България и Румъния, както и върху проектите от общ интерес, които вече са идентифицирани. Това заяви говорителят на ЕК за енергийните проекти и регионалната политика Якуб Адамович пред БНР. 

По думите му диверсификацията предполага няколко вектора. “По отношение на втечнения газ има три важни доставчика - Русия, Норвегия и Алжир. Разбира се, няколко страни в Централна и Източна Европа са зависими в много по-голяма степен от един източник, отколкото Испания и Португалия. Но ние сме заложили този момент в енергийния съюз, и мащабите на тази зависимост вече се променят”, коментира Адамович.

Според него намаляването на поръчките е другият начин за намаляване на зависимостта от външен източник. В тази връзка той посочи като пример инвестирането в сгради, които да са по-ефективни от енергийна гледна точка и да се нуждаят от по-малко газ за отопление. 

Говорителя на ЕК коментира думите на българския премиер Бойко Борисов, че България ще наложи вето на всеки проект, който свързва Европа с руския газ и не преминава през България.

“По въпроса за газовия хъб, наясно сме, че въпросът за газовата диверсификация - и за доставките, и за маршрутите, е много важен за България, особено за втечнения газ и синьото гориво от южния газов коридор. Ние ще подкрепим всеки проект, който отговаря на европейските изисквания, основните принципи на енергийния съюз и особено на енергийната стратегия , която наскоро приехме”, подчерта той.

Последни новини
Още от Новини