България поиска затваряне на границата на ЕС

Бежанската криза може да бъде решена само с обща европейска политика, смята премиерът Бойко Борисов

Снимка: Akos Stiller/Bloomber Снимка: Akos Stiller/Bloomber

България е поискала затваряне на границата на ЕС и същото отношение от другите държави към границите на ЕС, както към собствените им национални граници, по време на среща на върха на държави от Централна и Източна Европа, свикана от австрийския канцлер Кристиан Керн. 

Българският премиер Бойко Борисов е поставил условие в понеделник (26 септември) да бъде преведена сумата, която България трябва да получи от ЕС за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, които са ангажирани със строежа и охраната на границата на страната с Турция, пише Investor.bg

Борисов заяви, че е срещнал разбиране от страна на другите участници в срещата, но, че е разочарован от колегите си, които са отговорили с мълчание на призива за продължаване на действието на споразумението с Турция и след декември, тъй като държавите членки не са готови да поемат евентуалния поток от 1 млн. бежанци, които биха тръгнали от Турция към Европа.

В рамките на днешната среща Борисов не е получил ясен отговор, нито категорична позицията по въпроса как ще се действа, ако бъде взето решение за релокация на мигрантите. Нито един от правителствените ръководители не е отговорил на въпроса каква е рецептата, ако скоро на българо-турската граница се струпат хиляди бежанци.

Борисов е предложил Турция, като членка на НАТО, да бъде поканена за участие в заседанието на Европейския съвет през октомври тази година. Освен това премиерът е пледирал за изграждане на зони за сигурност в трети страни, в това число Либия, като най-близка точка. Той е настоял в този процес да се включат държави като САЩ и Китай.

Според министър-председателя решение на проблемите може да има чрез затваряне на границите, обединяване на финансовите усилия и намиране на цялостно европейско решение. По думите му ситуацията изисква незабавни и бързи действия, дипломатическа активност и решителност от страна на политиците при вземане на решения за овладяване на кризата.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви при откриването на срещата, че европейските страни трябва да се уверят, че балканският маршрут е напълно затворен за нелегални мигранти, предаде ДПА.

Според Туск е необходимо да се потвърди, както политически, така и на практика, че маршрутът е “затворен завинаги”. Той смята, че страните от ЕС трябва да работят в по-тесни взаимоотношения с балканските страни и Турция, за да могат да постигнат тази цел.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос пък заяви, че страните от ЕС трябва имат солидарен подход към бежанците и да се отнасят хуманно към тях, предаде ТАСС.

По думите му солидарността не се избира, а заедно с чувството за отговорност е основен принцип. Той подчерта, че става дума не само за морални ценности, а и за юридически принципи, които са заложени в европейските договори.

Последни новини
Още от Новини