Шулц: Трябва да слушаме Източна Европа

Предложението на Чехия и Словакия трябва да бъде обсъдено, смята председателят на ЕП

Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

ЕС трябва да слуша повече своите източноевропейски членове и да намери компромис с тях за решаването на бежанската криза. По време на срещата в Братислава Вишеградската четворка отправи предложения, които трябва да бъдат дискутирани, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц по време на пресконференция в Берлин.

Според него Словакия и Чехия са опитали да постигнат компромис и да прекратят споровете между Вишеградската група и ЕС относно бежанския проблем в Европа.

Полша, Унгария, Чехия и Словакия отказаха категорично да приемат решението на Европейския съвет от миналата година разпределението на бежанците от държави като Гърция и Италия да стане на квотен принцип във всички страни членки.

На срещата в Братислава Чехия и Словакия предложиха да дават подслон на избрани от тях бежанци и да бъдат отпуснати парични средства за оставащите в Италия и Гърция бежанци.

„Звучи ми разумно да обсъдим такива предложения, след като те съществуват. За нас е важно да има диалог“, подчерта Шулц.

Словакия и Чехия нарекоха предложението си "гъвкава солидарност". 

Последни новини
Още от Новини