Кристалина Георгиева набира все по-голяма подкрепа за кандидат за шеф на ООН

Еврокомисарят заяви, че решението зависи от българското правителство

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Снимка: Facebook Българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Снимка: Facebook

Европейският комисар Кристалина Георгиева e силен кандидат за поста шеф на ООН, смята експертът по сигурността проф. Матс Бердал. В интервю за Deutsche Welle той открои Георгиева и "португалецът Антонио Гутереш, който управляваше Агенцията на ООН за бежанците и се справи много добре.“

Георгиева не е официалният кандидат на България и заяви, че ще влезе в надпреварата само ако българското правителство я номинира.

„Много е трудно да се прогнозира, защото нещата опират до политика и имайки предвид, че Русия и САЩ са толкова разединени по останалите въпроси, те ще трябва да се обединят около един кандидат“, каза Бердал в отговор на въпрос кой смята, че ще спечели.

26 септември е „крайният срок“, даден от българския премиер Бойко Борисов на официалния кандидат Ирина Бокова да подобри позициите си в гласуването, като на последното тя остана пета.

След него по-рано този месец заваляха слухове, че група източноевропейски държави, подкрепени от Германия, възнамеряват да издигнат кандидатурата на Георгиева.

Българският кандидат Ирина Бокова се радва на силна подкрепа от Русия в период, когато страната твърди, че следващият шеф на ООН трябва да е от Източна Европа и да е жена. 

Последни новини
Още от Новини