Икономическият растеж в еврозоната продължава да се забавя

Какво още показват данните за септември

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Растежът на новите поръчки в еврозоната се е забавил до най-слабите си нива от януари 2015, а признаците за създаване на нови работни места изчезват. Данните за икономиката на валутния съюз през деветия месец на годината потвърждават, че тя губи инерция, пише Bloomberg. 

Прогнозният индекс на бизнес активността на производствения сектор (индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се е понижил от 52,9 през август до 52,6 пункта през септември, което е под пазарните консенсусни очаквания за 52,8 пункта, сочат публикуваните от частната изследователска компания Markit данни за бизнес активността в еврозоната. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 – за свиване на икономическата активност. 

Голямо влияние върху този резултат има по-слабият темп на разширяване на Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, пише още Markit. 

Индексът в сферата на услугите също се е понижил леко от 52,9 пункта през юли до 52,8 пункта. 

Средният индекс за третото тримесечие достига 52,9 пункта – под нивото от 53,1 пункта през второто тримесечие, което е ясен сигнал, че икономиката по-скоро губи, отколкото да засилва инерцията си, пояснява Markit.

„Икономиката на еврозоната приключи третото тримесечие по разочароващ начин, като темпът на разширение падна до 20-месечно дъно през септември. Докато основната картина чертае слаб растеж от близо 0,3% през тримесечието като цяло, тя също ясно показва, че икономическият подем е все още крехък и не е успява да постигне реален възход. Резултатът е колебливо създаване на нови работни места, а заетостта се повишава с най-бавния си темп от април“, коментира данните Роб Добсън, старши икономист в IHS Markit, пише Investor.bg

Отделните данни за страните са разнородни. Германия не успя да отговори на очакванията за растеж за втори пореден месец заради по-слаб от очакванията ръст на сектора на услугите, но като цяло данните не са слаби. 

Франция се справя обаче много по-добре от очакваното и сега според Markit повежда стария континент, изпреварвайки Германия за първи път от 2012 година. В Германия индексът се понижава до 16 месечно дъно, докато във Франция се регистрира най-бърз ръст на икономическо разширяване от юни 2015 г. насам.  

Общият индекс за Франция възлиза на 53,3 пункта - значително над 51,9 пункта от предния месец и над очакваните  51,4 пункта. Производственият индекс е на ниво от 49,5 пункта - над очакваните 48,4 пункта и над нивото от август оъ 48,3 пункта. Индексът за френския сектор на услугите също е много над очакванията от 52 пункта на ниво от 54,1 пункта, докато през август бе 52,3 пункта.

Общият индекс за Германия възлиза на 52,7 пункта (53,3 пункта през август), докато анализаторите очакваха ниво от 53,4 пункта. Производственият индекс е на ниво от 54,2 пункта - над очакванията за 53,1 пункта, но индексът за услугите е под очакванията за 52,1 пункта, спадайки до 50,6 пункта.

Последни новини
Още от Новини