Подадените молби за убежище в ЕС са се увеличили с 6%

Желаещите убежище в България са намалели с 13% през второто тримесечие

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Подадените в ЕС молби за убежище са се увеличили с 6% през второто тримесечие на 2016. Броят на приетите бежанци в ЕС достига 305 715, става ясно от данни на европейската статистическа служба Еurostat. 

Най-силен ръст, почти седем пъти, на подадените молби е отчетен в Естония. Молбите в Лихтенщайн отбелязват тройно увеличение, над 2,5 пъти е ръстът в Латвия и почти 2 пъти в Гърция и Унгария. В същото време най-силен спад на подадените молби за убежище през второто тримесечие се отчита в Словения – 77%, както и в Дания (-59%) и Финландия (-53%).

Подадените в България молби за убежище са намалели с 13% през второто тримесечие на годината спрямо първото до 3 505. България е приела 490 мигранти на 1 млн. жители, сочат още данни на службата.

За периода април-юни първите регистрации на бежанци са били най-много в Германия – почти 187 хил. души, което е 61% от всички страни в ЕС. Данните показва, че Италия се нарежда на второ място с 27 хил. души, след което Франция със 17 800 души, Унгария с 14 900 души и Гърция с 12 хил. души.

Спрямо населението на държавите, най-много мигранти е приела Германия - 2 273 на 1 млн. души население. Следва Унгария с 1 517 души на 1 млн. души население, Австрия с 1 241 души и Гърция с 1 113 души. Най-ниско е съотношението в Словакия – 2 души на 1 млн. души население, Румъния – 11 души, Португалия – 15 души, Литва – 24 души, Чехия и Естония – по 26 души на 1 млн. души население.

Междувременно премиерът на Унгария Виктор Орбан коментира, че ЕС трябва да залови и депортира всички нелегални имигранти, като ги събере в бежански лагери под европейски надзор извън границите на Съюза. Според него оттам те могат да кандидатстват за убежище, съобщава Investor.bg. Това би могло да бъде остров или крайбрежна зона в Северна Африка, като сигурността и снабдяването трябва да бъдат гарантирани от ЕС.

 

 

Последни новини
Още от Новини