Фед остави лихвата без промяна

Трима членове на FOMC гласуваха против

Джанет Йелън, президент на Фед след заседанието на FOMC. Вашингтон. 21 септември 2016. Photographer: Pete Marovich/Bloomberg Джанет Йелън, президент на Фед след заседанието на FOMC. Вашингтон. 21 септември 2016. Photographer: Pete Marovich/Bloomberg

Президентът на Фед Джанет Йелън устоя на растящата вътрешна и външна опозиция в централната банка на САЩ и отново отложи повишението на лихвата, за да даде повече възможности на икономиката, съобщи Bloomberg.

„Икономиката има още малко повече възможности за растеж, отколкото се предвиждаше“, каза Йелън на пресконференция във Вашингтон след двудневното заседание на Федералния резерв. Така тя обясни решението да бъдат оставени лихвите без промяна.

„Това е добра новина“.

По изключение /за пръв път от декември 2014/ трима членове на монетарната комисия /FOMC/ гласуваха против решението, подкрепяйки незабавно вдигане на лихвата.

„Аргументите в полза на повишение се засилиха“, пише в съобщението на Фед.

„Получените данни след последната среща на FOMC през юли показват, че пазарът на труда продължава да се засилва и ръстът на икономическата активност се ускорява от скромните темпове в първото полугодие, съобщи Фед.

 

Решението бе взето на фона на обвиненията на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, че Йелън нарочно държи лихвите ниски, за да помогне на президента Барак Обама да приключи успешно последната година от мандата си.

На въпрос за тези обвинения, Йелън отхвърли предположението политически мотиви да влияят  на решенията на Фед. „Не говорим за политика на заседанията си и не се влияем от нея в решенията си“, каза тя.

 

Изчакване

Джанет Йелън даде да се разбере, че има намерение да повиши все пак лихвата тази година.

„Бих очаквала да се случи, ако се запази сегашната ситуация на подобрения на трудовия пазар и ако не се появят големи нови рискове“.

 

Последни новини
Още от Новини