България отваря консулска служба в Молдова

Плевнелиев е договорил представителство в Тараклия на срещите в Ню Йорк

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

България да отвори консулско представителство в Тараклия, Молдова - за това се е договорил българският президент Росен Плевнелиев с министър-председателя на Молдова Павел Филип. Потвърждението е получено по време на разговори в Ню Йорк на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН, съобщават от пресцентъра на президентството.

"Разширяването на българското дипломатическо присъствие в Молдова ще допринесе за подобряване на консулските услуги за молдовските граждани от български произход. Това ще стимулира инвестиционния интерес на българския бизнес и ще направи по-видими за молдовските граждани предимствата на процеса на европейската интеграция", е заявил президентът Плевнелиев по време на разговорите.

Плевнелиев изрази надежда, че териториално-административна реформа в Молдова няма да доведе до премахването на региона Тараклия, защото по думите му това е мястото, където българското малцинство е концентрирано в исторически план.

Тараклия е едно от най-старите български поселения през ХIX в. в тогавашната южна Бесарабия. Официалната година на основаване на Тараклия е 1813, пише borm-md.org, официалният сайт на Българската общност в Република Молдова.

Последни новини
Още от Новини