ЯЦБ измести фокуса на паричната политика

Кривата на доходностите вече е основна цел на централната банка на Япония

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) измести фокуса на програмата си за парични стимули днес, 21 септември, търсейки по-голяма гъвкавост в управлението на страничените ѝ ефекти, докато в същото време утвърди поетия ангажимент за задвижване на инфлацията в дългосрочен план.

Най-важният акцент от решението на ЯЦБ е изместването на фокуса от строгата цел за експанзия на паричната база. Вместо това ЯЦБ се прицелва по-насочено в доходностите по държавните ценни книжа (ДЦК) с различен матуритет. До момента ЯЦБ поддържаше строга цел за увеличаване на паричната база с 80 трилиона йени годишно, но сега централните банкери от институцията казват, че експанзията в т. нар. твърди пари може да варира в краткосрочен план, за да позволи на централните банкери да контролират доходностите по  облигациите.

Източник: Bloomberg по данни на ЯЦБ

Друг важен акцент от решението на ЯЦБ е, че паричната институция се отказва от поддържането на цел за средния матуритет на ДЦК, които притежава. И двата хода ще помогнат на централната банка да се справят по-добре с влиянието на по-ниските дългосрочни доходности за японските банки.

„Ходът на практика означава, че ЯЦБ е изместила основната цел на паричната си политика от паричната база към кривата на доходностите“, каза Юичи Кодама, главен икономист в Meiji Yasuda Life Insurance.

След решението на ЯЦБ йената поевтиня спрямо долара, което показва, че инвеститорите не остават разочаровани от действията на паричната институция. Към 9:35 българско време йената поевтинява с 0,7% спрямо долара. Основният борсов индекс Nikkei 225 добавя 1,91%.

Освен това стана ясно, че Японската централна банка ще намали инвестициите си в Nikkei 225, а за сметка на това ще увеличи изкупуванията на борсово търгувани фондове, които следват Topix. 2,7 трилиона йени ($26,3 млрд.) ще бъдат разпределени за изкупувания на борсово търгувани фондове, следващи Topix, като останалите 3 трилиона йени ще бъдат разпределени между Topix, Nikkei 225 и JPX-Nikkei Index 400. Всичко това се случва след като ЯЦБ беше критикувана, че програмата за изкупуване на борсово търгувани фондове разстройва пазарите на акции.

Освен това Комисията по парична политика на ЯЦБ каза, че ще увеличава паричната база докато инфлацията не се задържи стабилно над 2%. По този начин централните банкери поеха ангажимент да надхвърлят целта за инфлацията в опит да съживят очакванията за ръста в ценовото равнище.

 

Последни новини
Още от Новини