Помощта за НЕК за изплащане на реакторите е възмездна и ще бъде възстановена

Разходите за АЕЦ "Белене" можеше да достигнат 20 млрд. лева, ако проектът не беше спрян, заяви енергийният министър

Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

Днес парламентът обсъжда на първо четене Законопроект за предоставяне на помощ за НЕК, внесен от Министерски съвет.  Помощта, която "Националната електрическа компания"  (НЕК) ще получи, за да изплати поръчаните реактори за АЕЦ „Белене“, е възмездна и ще бъде възстановена. Това каза пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова по повод решението на правителството да бъдат отпуснати средства, с които държавната компания да изплати оборудването, съобщава Investor.bg

Ако законопроектът бъде приет, България ще иска бързо одобрение от Европейската комисия, преди да се разплати с руската компания „Атомстройекспорт“, каза министърът. Тя уточни, че съгласуването с Брюксел се налага, тъй като България е длъжна да спазва европейското законодателство в областта на държавните помощи.

Срещу плащането ще получим активи и те ще ни позволят да възстановим този заем, заяви тя.

Енергийният министър за пореден път посочи, че оборудването е било поръчано, докато Сергей Станишев е бил премиер, „без да имаме яснота за икономическата обоснованост на един такъв проект“.

По думите ѝ оборудването може да бъде обособено заедно с площадката в една отделна проектна компания и за тази проектна компания да бъде стартирана процедура за приватизация. Подобна идея тя изрази и преди месеци.

„И както се твърди, че това е един добър проект, аз се надявам да се явят инвеститори, които да покажат дали този проект е жизнеспособен и ако това е така, ние ще успеем да го реализираме“.

Проектът ще бъде реализиран само при икономическа обоснованост и изцяло на пазарна основа, защото една такава инвестиция се изплаща през цената, подчерта тя.

Разходите за АЕЦ "Белене" можеше да достигнат  20 млрд. лева, ако проектът не беше спрян, изчисли тя. 

Последни новини
Още от Новини