Как ще бъдат изразходени получените от Брюксел 160 млн. евро

България ще затвори един или повече бежански центрове

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

С част от отпуснатите от ЕС 160 млн. евро България ще затвори един или повече бежански центрове, каза днес в Народното събрание зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. 

Според депутати това ще бъде лагерът в Овча купел, но все пак Гунев заяви, че решението е на Агенцията за бежанците. По думите му изнасянето на бежанския център ще стане до една година. Все още не е решено къде ще бъде разположен той, съобщава Investor.bg.

Зам.-министърът на МВР дойде в парламента, за да разясни за какво точно ще отидат 160-те млн. евро, поискани от Брюксел. По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че те се дават за нови бежански лагери, които да превърнат България в буферна зона за бежанци.

"От тези 160 млн. евро, които правителството договори с ЕК, 80% са за охрана на границата и 20% са за подпомагане на Агенцията за бежанците и други институции, които имат отношение към справяне с бежанската криза", каза Гунев.

От 80-те процента, т.е. около 130 млн. евро, най-голяма част ще отидат за техническо оборудване - автомобили и различни системи за наблюдение на границата. "Въпреки че строим ограда и нови пътища, за да може да се охранява ефективно, са нужни и други технически средства, високопроходими автомобили, системи за нощно виждане, камери, сензори", обясни Гунев.

Около 5 млн. евро ще отидат за текущата издръжка на служители по границата. В момента там са командировани допълнително 800 души.

Общо 45 млн. евро са поискани за разширяване на двете важни системи за охрана на границата. Едната е интегрираната система за граничен контрол, която към момента е 90 км от границата. Те са опасани с над 500 камери, които хващат прескачащи или доближаващи мигранти. "Предложението ни е тази система да обхване цялата граница", каза зам.-министърът.

Другата важна система позволява комуникация между служителите в граничните райони, където няма GSM-покритие. Друго от исканията е за 36 млн. евро за кораб за Гранична полиция.

Останалите около 35 млн. евро са за допълнителни дейности за "обгрижване на бежанците и нелегалните мигранти". Те са в две категории, като едната няма право на убежище. За тях са предвидени по 2 млн. евро за доброволно връщане. Тази година 400 са се върнали доброволни.

Друга част от тези 35 млн. евро са за разширяване на центровете от затворен тип. Това е свързано с промяна на профила на мигрантите. До миналата година се говореше за семейства, а сега за млади мъже, отговарящи на профил икономически мигранти. Затова се предвижда програма за обособяване на центрове от затворен тип.

Средства са предвидени за допълнителен център към Дирекция „Миграция“. Други средства са за центъра в Пъстрогор, който ще бъде обособен като център от затворен тип.

"Допълнителни средства ще бъдат отделени за изграждане на три кризисни центъра. Те са временни, мобилни и ще бъдат фургонни селища", каза още Гунев.

Фургоните ще са около 500 и ще се предоставят на Гражданска защита. Те ще са необходими в случай на кризи, независимо на коя граница, да служат като „преливник“ на центровете на Агенцията за бежнаците, обясни зам.-министърът. В тях ще могат да бъдат настанени около 3 хил. души и така общият брой на бежанците, които ще имаме капацитет да посрещнем, ще е 10 хил. души.

Последни новини
Още от Новини