Как брандовете да се възползват от изкуствения интелект

Джейсън Джерсинович, директор Маркетинг иновации, Havas

Платформата Watson на International Business Machines Corp. (IBM). Ню Йорк. 7 октомври 2014. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Платформата Watson на International Business Machines Corp. (IBM). Ню Йорк. 7 октомври 2014. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Интервю от Сингапур на Джейсън Джерсинович, директор Маркетинг иновации, Havas за Ришаат Саламат от Bloomberg от Хонконг за възможностите за брандовете от навлизането на изкуствения интелект /AI/. Джерсинович обяснява новите преживявания за клиентите, които брандовете могат да предложат и коментира теми като прозрачността и защитата на лични данни.

IBM Watson е технологична платформа, която използва обработка на жива реч и машинно учене за обобщения от неструктурирани данни.

"Ние вече живеем в епохата на изкуствения интелект. В начина, по който хората използват Facebook, как търсят в Google, съдържанието, което ми се препоръчва в Netflix или дори препоръките за покупки на Amazon. Всички те са примери за света, в който живеем.

Затова ако хората разберат ползите, които извличат от всичко това – прозрачността и възможността да излезеш от всичко като се откажеш – можем да управляваме тези очаквания", казва Джерсинович.

Havas използва IBM Watson за медиапланиране.

Чуйте във видеото.

 

Според Стив Ейбрамс, директор на платформа в IBM Watson, силата на Watson е в анализ на „неструктурирани” данни, включително постове в социални медии, видео и изображения, които са сред най-бързо растящите форми на потребителска комуникация.

„Watson може да открие характерни черти в тези данни и да предостави на маркетолозите по-близък поглед към нагласите на потребителите, включително как и кога искат да общуват с брандовете”, казва Ейбрамс, цитиран в интервю за Форбс.

 

Последни новини
Още от Новини