България начертава пътна карта за канадската визова либерализация

Това се споразумяха Джъстин Трюдо и Росен Плевнелиев

Жители на Отава празнуват Деня на Канада Снимка: David Kawai/Bloomberg Жители на Отава празнуват Деня на Канада Снимка: David Kawai/Bloomberg

България ще изготви пътна карта за критериите, които ще трябва да изпълни, за да могат гражданите ѝ да получат визова либерализация за пътувания до Канада. Това се споразумяха лидерите на двете държави, пише Novinite.com.

На среща с канадският си колега Джъстин Трюдо, българският президент Росен Плевнелиев заяви, че текстът ще бъде пратен за обсъждане „възможно най-скоро“, цитиран от президентството. По време на седмата Генерална асамблея на ООН двамата се съгласиха, че въпросът с визите остава приоритет в двустранните отношения.

Въпросът с безвизовия режим за България и Румъния, единствените две страни-членки на ЕС, които са изключени от него, се върна на дневен ред по-рано тази година, когато София и Букурещ го повдигнаха пред ЕК. Канада обаче даде да се разбере, че ще предприеме тази стъпка едва когато двете страни са изпълнили критериите. Северноамериканската държава по-късно обяви, че ще публикува график за безвизовия режим тази есен. 

Последни новини
Още от Новини