2/3 от българите подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова

64% от респондентите в проучване на Gallup International подкрепят кандидатура на Бокова за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова. Снимка: UNESCO Ирина Бокова. Снимка: UNESCO

Почти 2/3 от българските граждани подкрепят кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, показва проучване на Gallup International Bulgaria, съобщава Novinite.com

 

Бокова е подкрепяна от 64% от респондентите. 23% от тях са „против“, а 13% отговорят, че „не могат да преценят“.

Делът на хората, които смятат, че тя се представя добре засега е 59%. 23% споделят, че не могат да преценят, докато 18% показват неодобрението си към нейната кандидатура.

Името на Кристалина Георгиева често е споменавано като възможна номинация не само в България, но също и в други страни. Съобщения в медиите приписват на Германия усилието да промени българската номинация - ход, който разпали дипломатическата реторика между Берлин и Москва.

56% от респондентите в проучването не одобрят промяна на кандидатурата, 32% биха подкрепили подобно развитие и 12% отговарят, че не могат да преценят.

По-голям дял от респондентите – 62% - отговарят, че ако се стигне до решението на България да избере друга кандидатура, причините до голяма степен могат да се дължат на „външни фактори“. 19% смятат, че това може да се отдаде на „факта, че Кристалина Георгиева е по-добрият избор“, а 4% приемат „друга причина“. 15% от анкетираните лица отговарят, че „не могат да преценят“.

 

 

Последни новини
Още от Новини