Задължението за АЕЦ Белене ще се погаси с помощ от държавния бюджет

Общата сума с лихвите към днешна дата възлиза на почти 629 млн. евро

Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

Правителството реши да отпусне държавна помощ за погасяване на задължението на НЕК по международното арбитражно решение за АЕЦ Белене, съобщава БНР. 

"Ако плащането не се извърши сега, а до края на годината, размерът на главница плюс лихва ще достигне над 646, 23 млн. евро. Ако НЕК не издължи това, което международният търговски арбитраж е отсъдил, тогава ще са налице много негативни последици не само за нея, но и за цялата енергийна система на страната", обяви енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й към днешна дата сумата плюс лихвите е 629 млн. евро. 

Петкова обяви още, че ако не се плати задължението, руската компания „Атомстрой експорт“ може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност.

"Положителното на цялата тежест, която осъзнаваме на днешното решение, е, че посредством механизма, който засега предлагаме – помощта да се предостави възмездно, ние плащаме за произведено оборудване – реален актив, който вероятно има стойността най-малко над това, което е присъдено. В този смисъл, ще очакваме в следващите месеци да се предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне там, след одобрение на Народното събрание, където ще бъде предоставена", посочи финансовият министър Владислав Горанов. 

Последни новини
Още от Новини