Сорос инвестира $500 млн. в подкрепа на бежанците

Парите ще бъдат инвестирани в стартъпи и инициативи със социално влияние

Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Милиардерът Джордж Сорос, собственик на инвестиционната компания Soros Fund Management, която се оценява на $25 млрд. каза, че ще инвестира до $500 млн., за да помогне на бежанците и мигрантите в световен мащаб, предаде Bloomberg.

“Ще инвестираме в стартъпи, ще основем компании и инициативи със социално влияние, както и бизнеси, започнати от самите мигранти и бежанци”, каза Сорос днес, 20 септември. Той допълни, че целта на тези инвестиции е да са успешни.

Инвестициите ще са собственост на огранизацията с нестопанска цел на Джордж Сорос, а печалбите от тях ще бъдат използвани за финансиране на програми във Фондациите „Отворено общество“, включително програми за подкрепа на мигрантите и бежанците.

За целта Сорос ще работи с организации като Върховния комисариат на ООН за бежанците. Именно по данни на Комисариата в световен мащаб 65,3 млн. души са били принудително накарани да напуснат местата, където живеят. От тях 21,3 млн. са бежанци.

Сорос е президент и основател на Фондациите „Отворено общество“ - мрежа от фондации, които работят в подкрепа на проблеми като образованието, човешките права, миграцията и здравеопазването, с 40 офиса по света.

Последни новини
Още от Новини