SOCAR навлиза на петролния пазар в България?

Държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR: този пазар е много обещаващ

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR се интересува от навлизане на пазара на петролни продукти в България, каза директорът на SOCAR Balkan Мурад Хайдаров пред репортери, предаде агенция Trend, цитирана от азербайджанския портал News.Az. Хайдаров отбелязва, че в момента компанията води разговори за възможностите да се използват българските газови и петролни продуктови пазари.

"Това са разговори в развитие. Вярваме, че този пазар е много обещаващ. От българска гледна точка, това касае диверсификацията на доставката на петролни продукти. Все пак това е дългосрочен проект. Въпросът ще бъде дискутиран по време на предстоящата среща на Азербайджанско-българската междуправителствената комисия в Баку", каза директорът на държавната петролна компания. 

Четвъртата среща на Азербайджанско-българската междуправителствена комисия за търговия, икономика, научно и техническо сътрудничество ще се проведе на 27-29 септември в Баку. 

България е един от купувачите на азербайджански газ, посочва електронното издание и допълва: "Държавата ще започне да получава газ от Азербайджан от 2020. Българското правителство планира да купува 1 млрд. кубически метра газ годишно с възможност за увеличаване на обемите в бъдеще".

Към настоящия момент преговорите за доставка на азербайджански газ през Интерконектора Гърция-България (IGB) продължават, като IGB се очаква да бъде свързан с Трансадриатическия тръбопровод (TAP), част от Южен газов коридор", пише News.az, като подчертава, че "България вярва, че това не е единствената сфера на сътрудничество в енергийния сектор, която може да коментира".

Българското правителство е предоставило пакет от проекти на Азербайджан през 2015 година за енергийно сътрудничество. Азербайджанската държава е получила предложение да участва в построяването на бензиностанции, да инвестира в построяването на петролни и газови хранилища и рафинерии. 

Последни новини
Още от Новини