Диктуват ли популистите дневния ред на Меркел

Жил Моек, гл. икономист за Европа, Bank of America Merrill Lynch

Финансовият квартал на Франкфурт и река Майн. Германия. 8 септември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Финансовият квартал на Франкфурт и река Майн. Германия. 8 септември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

С резултатите от регионалните избори в Германия на 18 септември 2016 Германия се вписа в общоевропейската тенденция на навлизане на популистките партии в мейнстрийма.

Двете най-големи партии в Германия, лявоцентристката Социалдемократическа партия и десноцентристката Християндемократическа партия отбелязаха най-лошите си резултати в Берлин за цялата следвоенна история за сметка на възхода на Алтернатива за Германия.

Антиимигрантската партия спечели 14,2% от гласовете в Берлин. Популистката формация иска Германия да започне да връща кандидатите за убежище на границата и да ограничи интеграцията на мюсюлманите.

Меркел отхвърли призивите и предложението на по-малкия си коалиционен партньор от Бавария, Християн-социалния съюз, който поиска годишна квота за бежанци, влизащи в Германия и приоритет за приемането на имигранти от християнски страни.

"Едно нещо беше интересно беше в самите резултати от 18 септември – прогнозите бяха верни", каза Жил Моек, гл. икономист за Европа, Bank of America Merrill Lynch в интервю за Bloomberg.

Според него от макроикономическа гледна точка "това е нормализация". "

Имаме десни популистки партии навсякъде в Западна Европа от доста време. Германия се вписва в тренда".

Чуйте цялото интервю на Жил Моек във видеото.


 

Последни новини
Още от Новини