Осем кандидата в битката за ТБ Виктория

Три от кандидатите са заявили интерес в рамките на удължения срок за подаване на писма за интерес

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

Осем кандидата са подали официално писма за интерес към покупката на ТБ „Виктория“ ЕАД, съобщава Investor.bg, позовавайки се на прессъобщение, публикувано на интернет страницата на КТБ АД. Кандидатите, заявили интерес са: Инвестбанк АД; Консорциум ЗК Лев Инс АД и Kerbler Holding GmbH; Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group; консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД; Транзакт Юръп Холдингс ООД; Българо-Американска Кредитна Банка АД; Търговска Банка Д АД и "Българска Телекомуникационна Компания" ЕАД. 

Три от кандидатите са заявили интерес в рамките на удължения срок за подаване на писма за интерес – от 19 април до 16 септември 2016. В същия срок двама от изброените кандидати изрично са потвърдили заявения от тях по-рано интерес.

Писмата за интерес от останалите три кандидата, подадени в периода до 18 април, се считат за валидни, съгласно условията, посочени в писмото към публикувания тийзър, доколкото заявеният в тях интерес не е оттеглен изрично към 16 септември 2016, става ясно от публикуваното съобщение. 

Припомняме, че срокът за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория” ЕАД и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката приключи на 16 септември 2016 в 14:00 ч. местно време (13:00 ч. централноевропейско време). В хода на качеството на активите и стрес теста в банковия сектор този срок бе удължен с до месец след публикуването на резултатите от прегледа на активите и стрес теста.

За продажба са обявени 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и задълженията й към КТБ. Последните се свиват с 29,929 млн. лв., или с 25%. Към 31 декември 2015 те бяха в размер на 117,1 млн. лв., става ясно от публикуваните показатели.

Междувременно от актуализирания маркетингов документ, разпространен от синдиците на КТБ и одиторската компания АФА ООД, стана ясно, че банката е намалила задълженията си към банката майка с една четвърт, или с 29,9 млн. лв. през полугодието.  

Иначе ТБ „Виктория“ премина проверката на качеството на активите с базов собствен капитал от първи ред (CET1) от 24,5% спрямо 7,4% преди оценката, взела предвид данните към 31 декември 2015 г., и последващото увеличение на капитала през тази година.

Банката бе сред няколкото, чиито активи претърпяха корекция, но реално още през февруари капиталовата й позиция бе подобрена. Това бе факт вследствие на увеличението на капитала с 30 млн. лв. след замяна на капиталови инструменти, влизащи в състава на капиталовата база, заради предсрочно изплащане на задължения към КТБ по споразумения за подчинен дълг и капиталов заем за близо 30 млн. лв.

Процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“ стартира в края на 2015, когато Фондът за гарантиране на влоговете в банките даде зелена светлина на синдиците. След последвалите промени в капиталовите показатели на банката потенциалните инвеститори имаха срок до 18 април да заявят своя интерес. Но продажбата се отложи за след резултатите от проверката на качеството на активите и стрес теста, които може би ще бъдат от полза за потенциалните купувачи на банката.

Сделка може да има близо година след започването на процеса, като купувачът, освен с банков лиценз, ще се сдобие с лиценз за членство във Visa International, завършена реорганизация през 2015, възможност за навлизане в нишови пазарни сегменти, опитен екип, оперативна и ИТ инфраструктурна обезпеченост на дейността и консервативно провизиран кредитен портфейл, според документите към потенциалните инвеститори.

Последни новини
Още от Новини