Мадуро: ОПЕК е близо до споразумение за стабилизиране на пазара

Президентът на Венецуела е разговарял с представители на Иран и Еквадор

Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News

Страните членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са близо до постигането на споразумение за това как да бъдат стабилизирани пазарите, каза президентът на Венецуела Николас Мадуро след като говори с колегите си от Иран и Еквадор, предаде Bloomberg.

Мадуро е провел „положителни дискусии“ с други страни членки на ОПЕК, които са присъствали на Срещата на върха на Движението на необвързаните държави (държави, които не са членове на военни блокове б.р.). Мадуро направи изявлението по време на пресконференция вчера, 18 септември, която последва именно тази среща на върха. По думите му той е говорил с президентите на Еквадор – Рафаел Кореа и на Иран – Хасан Рухани. Мадуро изрази надежда, че може да бъде постигнато споразумение до края на месеца.

„Близо сме до споразумение меджу ОПЕК и страните извън ОПЕК за стабилизиране на пазара“, написа в официалния си профил в Twitter държавната петролна компания Petroleos de Venezuela, цитирайки Мадуро.

Министри от всички 14 страни членки на ОПЕК, както и министърът на енергетиката на Русия, ще водят неформални преговори за петролния пазар в Алжир между 26 и 28 септември.

Новините около срещата подхраниха спекулациите, че може да се стигне до споразумение за замразяване на производството. Официалната новинарска агенция на Алжир съобщи вчера, 18 септември, че генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо е казал, че ако министрите стигнат до консенсус в Алжир, ОПЕК може да свика специална среща.

В същото време Баркиндо каза, че срещата в Алжир ще бъде „неформална, а не среща за взимане на решения“.

В началото на новата седмица, на 19 септември, към 9:40 ч. българско време двата основни сорта петрол – Брентът и американския лек суров петрол поскъпват с по 1,6%.

 

Последни новини
Още от Новини