Леко поскъпване на имотите в Лондон

По-скъпи имоти излизат на пазара след затишието през лятото

Жилища в Орпингтън, край Лондон. 21 юли 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Жилища в Орпингтън, край Лондон. 21 юли 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на имотите в Лондон поскъпнаха през септември след четири поредни месеца на спад, отражение на подема на пазара след края на лятното затишие, съобщи Bloomberg.

Цените, на които се продават имотите в Лондон се повишиха с 1,9% от август до 630 000 паунда, показва сайтът за имоти Rightmove в проучване, публикувано в понеделник, 19 септември 2016. Според доклада възстановяването през септември „се ускорява от сезонната волатилност и излизането на пазара на собственици на скъпи имоти след края на ваканцията”.

Месечните данни не дават обаче пълната картина на пазара на имоти в Лондон. Цените, на които се продават имотите в най-скъпите квартали – Кенсингтън и Челси се понижават с 12% спрямо миналата година, а в най-евтините квартали - Баркинг и Дагъм се повишават с 11%, казва Rightmove.

Агенцията обяснява поевтиняването на скъпите имоти с данъчните промени, които наказват купувачите на такива имоти. Към това се прибавя несигурността за бъдещето на икономиката след като британците гласуваха за излизане от ЕС през юни. Слабостта подкрепя данните, събрани от Lonres, публикувани от Bloomberg миналата седмица, които показват, че продавачите на луксозни имоти намаляват цените.

„По-скъпи имоти излизат на пазара след затишието през лятото, което се отразява на цените, на които се предлагат”, каза директорът на Rightmove Майлс Шипсайд в интервю за Bloomberg в предаването „On The Move” с Гай Джонсън на 19 септември 2016.

„Ако сравним централен Лондон с покрайнините на годишна база, ще видим, че центърът изостава, а предградията се представят по-позитивно”, каза той.

За Англия и Уелс средните цени растат с 0,7% месечно през септември и с 4% на годишна база, като остават средно 306 000 паунда. Според Rightmove пазарът показва „позитивна картина като цяло, а пазарът продължава да е разтърсван от несигурността след вота за Brexit”.

Чуйте коментара на Шипсайд във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини