България продължава да е сред страните в ЕС с най-голям спад на строителството

Страната още не може да се справи с последствията от кризата

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

През юли строителната продукция в България е спаднала с 1,4% и това я нарежда на трето място в ЕС след Словакия и Хърватия, които регистрират съответно 11% и 3,2%. Предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат затвърждават тенденцията, че страната ни е сред държавите в ЕС с най-голям спад по този показател.

Ръстът на строителния секткор в ЕС през юли се ускорява спрямо месец по-рано. Средният месечен ръст на строителната продукция в еврозоната е 1,8%, а в целия ЕС - 1,1%. За сравнение, през юни строителната продукция в еврозоната отчете ръст от 0,3%, а в ЕС остана без промяна.

На годишна база България е на пето място в ЕС по спад на строителната продукция. През юли той е от 11,7%. Лидер в негативната класация е Словакия с понижение от 23,3%, следвана от Унгария със 17,6%, Полша с 15,1% и Чехия с 12,6%.

Увеличението на строителната продукция на годишна база в еврозоната и ЕС е съответно 3,1% и 1% спрямо 0,6% и 0,5% през юни, пише Investor.bg.

Основен двигател на ускорения растеж е строителството на инфраструктура (т. нар. гражданско и инженерно строителство), макар че и жилищното строителство в ЕС също се ускорява.

В България обаче сградното строителство още не може да навакса изоставането си заради кризата въпреки силния ръст на издадените разрешителни за строеж през последните няколко тримесечия, а строителството на ключова инфраструктура се бави заради забавяне при еврофондовете.

Инвестициите във ВиК сектора например са под условие и ще стартират при приключване на водната реформа, с изключение на няколко предварително договорени проекта. По новата оперативна програма „Транспорт“ пък основно ще се финансира довършването на магистрала „Струма“, но за участъка през Кресненското дефиле още няма проект. Така в сферата на пътното строителство се разчита на по-малки обекти с различни източници на финансиране.

Последни новини
Още от Новини