Автомобилната индустрия в България може да спечели от Brexit

Производителите на автомобили във Великобритания планират да прехвърлят центровете си в Източна Европа

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Автомобилните производители във Великобритания планират да прехвърлят изследователските си центрове в Източна Европа в опит да намалят разходите си и да си подсигурят достъп до европейските пазари. Посреднически компании за наемане на персонал в момента търсят квалифициран персонал и ръководители на бъдещите си екипи в Румъния, Унгария и България, съобщава Investor.bg, позовавайки се на британския в. Guardian. 

DHR International, компания за подбор на персонал в 25 държави, посочва, че интересът към Източна Европа се увеличава постоянно през последните години. Тенденцията обаче е особено видима след референдума за Brexit, тъй като автомобилните производители се опитват да избегнат плащането на висока цена заради решението страната да напусне ЕС.

Коментарът на компанията идва точно след предупреждението на японското правителство, че японските компании, базирани на Острова, ще бъдат принудени да обмислят прехвърлянето на част или на всички свои операции към континентална Европа заради Brexit и в случай, че Лондон и Брюксел не се договорят за споразумение, което да включва достъп до пазарите на ЕС и свободно движение на хора.

Според DHR разходите за персонал в Източна Европа ще са с 40% по-ниски. Автомобилни производители дори обмислят преместването и на висшето си британско ръководство.

Компаниите търсят продуктови дизайнери, дизайнери на компоненти, служители по доставките, разработчици на софтуер, както и служители за офиси – специалисти по човешки ресурси, пофинанси и други експерти.

Изданието посочва, че Jaguar, Renault и Audi например вече имат заводи в Източна Европа. Renault има и добре развити центрове за дизайн, развитие и тестове в Румъния. Компанията е инвестирала 2,3 млрд. евро в тях и разполага с повече от 16 хил. души персонал.

В информацията се посочва също така, че България е на второ място в Европа след Германия по брой на машинните инженери, като се цитират данни на Unesco.

DHR допълва, че за някои британски производители на автомобили вече няма смисъл производствената им база да се разполага на Острова в дългосрочен план, при условие че те биха могли да подобрят съотношението си между качество и разходи.

Последни новини
Още от Новини