Airbus готви програма за преструктуриране

Икономиите се налагат заради скъпия А380

Airbus A380 по време на авиошоуто във Фарнбъро, Великобритания, 12 юли 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Airbus A380 по време на авиошоуто във Фарнбъро, Великобритания, 12 юли 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Airbus Group може да обяви в близките месеци нов план за преструктуриране на компанията и икономии, за да намали по-високите от предвидените разходи за програмата на А380, пише FT на 19 септември 2016.

Според британския вестник главният изпълнителен директор Том Ендерс иска да премахне дублиращите се функции в различните филиали на групата.

Планът, който още не е финализиран ще включва и съкращения на работни места в групата, след като бъде одобрен от синдикатите.

Производството на Airbus за гражданската авиация и космически изследвания носи около 70% от приходите на компанията.

Airbus A400M по реме на изложението във Фарнбъро на 17 юли 2016. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Airbus трябва да направи значителни икономии след като обяви разходи за 1,4 млрд. евро в междинния етап от решаване на проблема с двигателите на военно-транспортни А400М и след като забавяне по веригата на доставчиците заплашват изпълнението на сроковете за предаване на широкофюзелажния А350. Допълнителни разходи се очакват по програмата на А400М, след като бъде договорен нов график на доставките с правителствата-клиенти за военния самолет.

 

Airbus бе принудена да съкрати рязко производството на А380, който се бори за нови поръчки. След като успя да излезе на нула на оперативно ниво за производството на всеки самолет, намалението на производството от 27 самолета през 2015 на 12 до 2018 ще донесе нови загуби. Ендерс обеща това да не продължава дълго, но Сенди Морис, анализатор в авиоиндустрията в Jefferies оценява загубите на компанията на 350 млн. евро до 2020, пише FT.

 

Натискът се увеличи през уикенда, когато производителят на двигатели Pratt & Whitney каза, че проблеми с доставчиците ще доведат до спад в предаването на новия двигател за най-популярните монофюзелажни самолети А320neo.

Qatar Airways вече отказа две доставки на А320 и заплаши да отмени поръчката за 6 млрд. долара за А320neo и да вземе вместо това конкурентния модел Boeing 737 Max.

 

Rolls-Royce Holdings Plc съкращава над 200 позиции в мениджърския си екип, в рамките на програмата за преструктуриране на производителя на двигатели, съобщи Bloomberg.

С допълнителните съкращения компанията ще освободи над 600 души, каза говорителят на Rolls-Royce в неделя, 18 септември 2016 в отговор на въпрос на FT.

Директорът на компанията Уорън Ийст, който пое поста от Джон Риштън през юли 2015 каза, че производителят на двигатели е бил засегнат от раздутия управленски апарат и свръхусложнената процедура по вземане на решения.

 

Четете още: Ефектът на Brexit за британските авиокомпании.

Последни новини
Още от Новини