Трейдърите в очакване на срещите на Фед и ЯЦБ

Пауднът изгуби 1,3% от покупателната си сила през тази седмица

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Вниманието на инвеститорите следващата седмица ще бъде насочено към решенията на две водещи централни банки – Фед и Японската централна банка.

Заседанието на Федералния резерв ще се проведе на 20 и 21 септември. В същото време ще се проведе и срещата на Японската централна банка.

Пазарните участници са в очакване на решенията за паричната политика на двете централни банки, след като тази седмица Английската централна банка запази основния си лихвен процент и таргета на програмата за изкупуване на облигации непроменени, давайки обаче индикации, че по-сериозно разхлабване на паричната политика не трябва да бъде изключвано. Това доведе до най-силното поевтиняване на паунда спрямо долара през последните две седмици.

Пауднът изгуби 1,3% от покупателната си сила през тази седмица, спадайки до $1,3089 към 19 ч. местно време в петък – най-големият спад от 8 юли. Британската валута спадна с 0,7% до 85,26 пенса за евро. Паундът достигна 31-годишно дъно, търгувайки се на нива от $1,2798 на 6 юли и е с 12% надолу спрямо долара от референдума за излизането на Великобритания от ЕС на 23 юни.

Стенограмата от заседанието на Английската централна банка показва, че всички членове на Комисията по парична политика единодушно са гласували за запазване на основния лихвен процент на рекордни ниски нива от 0,25%. Централните банкери оставиха също така непроменена програмата за покупка на британски ДЦК и корпоративни облигации.

Английската централна банка понижи основната лихва през август за първи път от седем години и разшири програмата си за покупка на облигации в отговор на риска от навлизане на британската икономика в рецесия след вота за Brexit.

Британският паунд е най-добре представящата се спрямо всички 16 основни валути през последния месец, след като докладите от активността в сектора на услугите през строителството до заетостта показаха, че британската икономика се представя по-добре от прогнозите на анализатори след вота за Brexit.

30-годишните правителствени облигации на Великобритания спаднаха тази седмица на фона на предстоящия аукцион за емитиране на британски ДЦК на стойност 2,5 млрд. паунда с матуритет до юли 2047 на 20 септември.

Доходността по 30-годишните държавни облигации се покачи със 7 базисни пункта до 1,57%, докато по бенчмарковите 10-годишни ДЦК на Великобритания се покачи с 1 базисен пункт до 0,87%.

Последни новини
Още от Новини