Медведев обяви победа на Единна Русия на изборите за Думата

Четири партии минават 5-процентната бариера според екзитпола

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев и президентът на Русия Владимир Путин. Пряко включване от щаба на Единна Русия в новините на Первый канал. СНимка: Первый канал. Премиерът на Русия Дмитрий Медведев и президентът на Русия Владимир Путин. Пряко включване от щаба на Единна Русия в новините на Первый канал. СНимка: Первый канал.

Над 44% спечели управляващата партия в Русия, Единна Русия на президента Путин и премиера Медведев, показват резултатите от преброяването на 7,3% от гласовете, съобщи държавната ТВ Первый канал, цитирайки ЦИК на 18 септември вечерта.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев обяви победа на Единна Русия в щаба на партията по време на излъчване на живо по Первый канал. Медведев каза, че бюлетините все още се броят и окончателните резултати ще са ясни едва в понеделник сутринта, на 19 септември, но каза още, че Единна Русия има абсолютно мнозинство.

„С увереност може да се каже, че партията спечели много добър резултат. Победи”, каза президентът Владимир Путин, който също дойде в щаба и чието изказване бе излъчвано пряко по Первый канал.

Според Путин се вижда, че представителите на Единна Русия „реално се стараят за хората”.

Остават много въпроси, които трябва да се решават, каза руският президент.

„Трябва да се търсят общи точки с други партии, представени в парламента”, каза Путин.

 

Според първите данни от екзитпола към 21:30ч. българско време на 18 септември 2016 бариерата от 5% минават четири партии:

  • Единна Русия с 44,5%
  • ЛДПР с 15,3%
  • КПРФ с 14,9%
  • Справедлива Русия с 8,1%.

Данните са от РИА Новости.

Според държавната руска агенция данните за екзитпола са събрани от хиляда изборни секции в 73 населени места в Русия от ВЦИОМ, чрез анонимна анкета. На въпросите са отговорили 65% от запитаните.

Парламентарните избори в Русия за пръв път се провеждат по смесена система – 225 депутати се избират по партийни списъци и още толкова по едномандатни райони.

Подкрепата за Единна Русия е под 50%, които имаше преди пет години, съобщава Bloomberg.

63-годишният Путин се очаква да се кандидатира за нов президентски мандат през март 2018, съобщава агенцията.

Популярността му си повиши до рекордно високо ниво с партиотичния подем след анексирането на Крим през 2014, въпреки че международните санкции предизвикаха рецесия в Русия.

 

Международни наблюдатели

Първоначалният доклад на мисията на ОССЕ отбелязва „слабата кампания” и оплакванията за „злоупотреба с административни средства”. Наблюдателите на ОССЕ приветстват новото ръководство на Централната избирателна комисия, опростената регистрация на партиите и факта, че независими кандидати получиха право да участват в изборите, съобщава Bloombеrg.

 

ЦИК предаде на Прокуратурата материали за един от кандидатите заради неправилно провеждане на кампанията, съобщи РБК, цитирайки шефът на комисията Елла Памфилова.

Украйна

В Киев са гласували 155 души, съобщи ТАСС, цитирайки посолството на Русия в Украйна.

Представители на Десния сектор два пъти се биха с полицията пред руското консулство в Одеса. Двама души са задържани, съобщи одеското издание Думская.

В четири региона на Крим избирателни секции останаха без ток заради лошо време, съобщи Интерфакс.

 

Последни новини
Още от Новини