Българският имотен пазар трайно излезе от кризата

Мигрантската вълна може да засегне негативно пазара на имоти в България

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Ако не се вземат мерки за ограничаване на притока на мигранти, последствията на пазара на имоти в България може да са пагубни. Това коментира в интервю за БТА Орлин Владиков, който е двукратно избиран за председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в периода 2002 - 2007, съобщава Investor.bg.

Като външна граница на Европа България ще бъде пряко засегната от нарастващата мигрантска вълна, ежедневната тревожна информация за случващото се на границите ни има изключително негативно влияние върху имотния пазар, и по-конкретно върху ваканционния.

През първата половина на тази година има постоянна тенденция на ръст на търсенето на офиси както от новорегистрирани български компании, така и от чуждестранни, отбеляза Владиков. Увеличава се търсенето на офиси под наем между 200 и 300 квадратни метра, предимно в нови самостоятелни сгради или в бизнес центрове към изградените молове в София, Варна и Бургас, като се отчита спад в желанието на инвеститорите да купуват офиси. Обяснението на експерта за това е предпазливостта на инвеститорите заради динамичната икономическа среда у нас и в света.

Цените на наемите на клас "А" офиси се движат в рамките на 8-12 евро за квадратен метър, като в сумата не влиза тази за поддръжката им, която е около едно - две евро за квадратен метър. Експертът съобщи, че се наблюдава тенденция за ръст на наемите.

През тази година има трайна тенденция към увеличаване на цените на недвижимите имоти в страната и българският имотен пазар трайно излезе от кризата, смята дългогодишният председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" . За първи път от апогея на кризата - 2010, през 2016 се наблюдава устойчив ръст в цените, който на годишна база стига до осем процента спрямо миналата година. Ръст има и в броя на изповяданите сделки - между 17 и 19 на сто, спрямо 2014 - 2015, посочи Орлин Владиков.

Причините за съживяването са лихвените проценти на паричния и на дълговия пазар, включително и доходността на държавните ценни книжа както в еврозоната, така и в България, коментира експертът. Това понижение е устойчиво от началото на 2016 г. и води до освобождаване на парична маса и пренасочването й към инвестиции с цел сделки с недвижима собственост като най-сигурно средство за запазване на парите.

В цифрово изражение тази тенденция може да бъде изразена в това, че трайният ръст на цените на жилищни имоти за София е довел до средна цена от 830 евро за квадратен метър, като тя от 2010 бавно се увеличава, отбеляза експертът.

Основно се търсят нови жилища, като най-търсените са апартаменти в диапазона от 75 000 евро до 90-95 000 евро. Става дума за двустайни и тристайни жилища, които процентно са най-търгуваните имоти през първото полугодие на тази година, обясни експертът.

Най-предпочитани са южните квартали на София и имотите в "яката" на Витоша. Най-търсени и тази година остават жилищата в кв. "Оборище", който води класацията по най-високи цени, постигнати през година, следван от кв. "Иван Вазов", района на Южния парк, "Лозенец", където цените на имотите са надвишили 1200 евро за квадратен метър, а в някои случаи са достигнали равнища от 2000-2500 евро за квадратен метър за луксозно строителство в новопостроени жилищни сгради, като тези цени са за отделни имоти в кварталите "Изток", "Иван Вазов" и в района на Южния парк.

През първата половина на тази година има и сериозен ръст както на цените, така и на броя на сделките във Варна, Бургас и Пловдив, а цените са аналогични на тези в столицата, коментира Орлин Владиков.

Продължава търсенето на земеделски имоти, коментира експертът, като уточни, че все повече се предпочита покупката на комасирани земи. От 2015 този сегмент минава без кризи и всяка година с малки проценти цените на земите растат, показват наблюденията на Орлин Владиков. Тази година цените на земеделските земи остават на миналогодишните си равнища, допълни той.

Покупките на недвижими имоти през анализирания период се дължат на парите, които бяха извадени от банки като КТБ, коментира Орлин Владиков и допълни, че според него това е и основната причина за раздвижването на имотния пазар.

Експертът отбеляза, че все още лихвите на банките по ипотечните кредити са прекалено високи, а българите желаят те да се доближат до европейските им стойности - 0,8 - 1,5 на сто, за финансиране на икономически субекти и граждани. В България обаче лихвите не падат под 4,5 на сто, което пречи на ръста на отпуснатите кредити и на раздвижването на пазара на недвижими имоти, а като цяло и на съживяването на икономическата активност на българите, смята Орлин Владиков.

Последни новини
Още от Новини