29 ранени при взрив в Манхатън

Втори взрив избухна в Ню Джърси, няма ранени. Полицията обезвреди трето взривно устройство

Западна 23-а улица, Манхатън, Ню Йорк. Google Maps. Западна 23-а улица, Манхатън, Ню Йорк. Google Maps.

Губернаторът Ендрю Куомо каза в неделя, че взривът, при който на 17 септември 2016 бяха ранени 29 души в Манхатън е предизвикан от взривно устройство, но че не може да се свърже с международния тероризъм, съобщи Bloomberg.

Куомо говори пред пресата близо до мястото, където стана експлозията в събота през нощта. Той каза, че втора бомба е била намерена на 4 пресечки от мястото на първия взрив и е била „с подобен дизайн” като първата. Разследването все още проверява второто устройство, което бе обезвредено с робот и взривено контролирано.

 

Челси

Първият взрив разтърси Челси, жилищен район в западната част на Манхатън, известен с галериите си и голямо гей население. Очевидци описаха взрива като оглушителен. Записите от охранителните камери и тези, направени от жителите на района показват, че стъклата на прозорците са били избити при взрива.

„Ще намерим кой е поставил тези експлозиви и ще ги накажем”, каза Куомо. Той потвърди, че 29 души са били приети в болница, прегледани и след това освободени.

 

ФБР

Членове на Антитерористичния отряд на ФБР разследват причините за взрива, заедно с полицията на Ню Йорк, пожарникарите и други федерални агенции.

Като превантивна мярка Куомо разположи 1000 войници и членове на Националната гвардия в Ню Йорк сити.

 

Първата бомба избухна в 08:30 вечерта на 17 септември на 23 улица.

Според АП тя е била сложена в кутия за инструменти, оставена пред строеж. АП цитира неназован източник.

Второто взривно устройство е открито по-късно н 27 улица в найлонова торба – в тенджера под налягане, свързана с мобилен телефон. Говорител на Офиса по алкохола, тютюна, огнестрелните оръжия и експлозивите в Ню Йорк каза, че разследването проверява останките от устройството.

 

Ню Джърси

Разследването включва и трети взрив в Сисайд Парк, в Ню Джърси, пред благотворително събитие в полза на морски пехотинци от събота сутринта, 17 септември 2016. При тази експлозия няма пострадали.

Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио каза в събота вечерта, че не вижда връзка между двата инцидента. Той нарече взривовете „нарочни”, но каза, че не е известно да има „специфична и достоверна заплаха срещу Ню Йорк сити”, съобщава Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини