Ципрас иска нова визия от Европа

Citigroup Inc. вече не вярва, че Гърция ще напусне еврозоната

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция по време на срещата на ЕС в Братислава, Словакия. 16 септември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция по време на срещата на ЕС в Братислава, Словакия. 16 септември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска „Европа да се промени или да се изправи пред екзистенциална криза, която може да доведе до задънена улица” след края на срещата в Братислава на 15 септември 2016, съобщи Катимерини.

Ципрас каза, че няма консенсус и че проектът за европейска интеграция вече не е източник на вдъхновение за гражданите.

„Затова Европа трябва да възприеме нова визия”, каза той.

„Напускам срещата с предпазлив оптимизъм, че нещо може да се промени”, каза Ципрас, като отбеляза, че този път идеите на социалната кохезия са били напълно забравени.

„Трябва да спрем да вярваме, че правилата са Десетте божи заповеди, издялани от камък”.

„Трябва да се даде приоритет на страните, засегнати от кризата”, коментира Ципрас по повод растящата неравнопоставеност между северни и южни страни.

В събота, на 17 септември Ципрас ще говори на заседанието на Централния комитет на управляващата партия Сириза, което бе свикано преди конгреда на 13-16 октомври 2016.

През уикенда Ципрас ще има срещи и гуверньора на Bank of Greece Янис Стурнарас в рамките на проверката по разследването за корупция на фирмата на жена му в четвъртък, пише още Катимерини.

 

Доверие

Citigroup Inc. вече не вярва, че Гърция ще напусне еврозоната, съобщи Bloomberg.

В бележка от петък, 16 септември, озаглавена Вадим Grexit от уравнението, икономисти, водени от Джада Джани обясняват промяната в подхода си.

„Признаваме, че политическата среда се промени и в Атина, и сред кредиторите”, пишат икономистите, цитирани от Bloomberg.

Като доказателство за промяната, която прави Грексит малко вероятен, американската банка казва, че доверието бавно се възстановява между Атина и северноевропейските столици, докато у дома антиевропейската партия Сириза губи подкрепа за сметка на консервативната Нова демокрация.

Citigroup казва още, че новият гръцки изборен закон от юли значително намалява риска една партия да управлява сама страна и да решава едностранно да излезе от програмата за финансова помощ или еврото. Други фактори са бежанската криза и политическата нестабилност на границата между Гърция и Турция.

„Като цяло смятаме, че политическата  ситуация в Гърция и останалата част от Европа постепенно става по-малко склонна към създаване на екстремни събития, отколкото в близкото минало”.

Въпреки това Citi остава мечи настроена към краткосрочната финансова устойчивост на Гърция, ако не бъде направено значително опрощаване на дълга й преди 2019.

Последни новини
Още от Новини